Skip to content

Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” Nicula

Mănăstirea de pe colina aflată în imediata apropiere a satului Nicula, este considerată cea mai importantă vatră monahală a Transilvaniei, aceasta având o istorie neîntreruptă de câteva sute de ani.

Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” devine celebră în anul 1699, atunci când Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca de la Iclod, lăcrimează timp de 26 de zile (între 15 februarie şi 12 martie 1699), eveniment consemnat consemnat și în documentele epocii. În data de 15 august a fiecărui an, cu ocazia celebrării hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, „la Nicula-n codru” are loc cel mai mare pelerinaj al comunității ortodoxe din Transilvania. 

Zona satului Nicula a devenit în perioada medievală un centru important al picturii pe sticlă, utilizîndu-se o tehnică importată din Boemia, Austria și Bavaria. Diferența fundamentală între școala de la Nicula și cele din Vestul Europei o reprezintă elementele specifice zonei: majoritatea autorilor erau meşteri anonimi proveniţi din mediul rural, iar ca tematică abordau aproape exclusiv tematica religioasă. 

Prima atestare documentară evidențiază existența unei biserici de lemn în stil maramureșan cu harmul ,,Sf. Treime” care a fost distrusă de un incendiu în anul 1973, biserica de lemn de astăzi datând din secolul al XVII-lea. Prima biserică de zid a fost ridicată în anii 1875 – 1879 – 1905, un edificiu cu două turle masive realizate în stil baroc. Iconostasul din interiorul mănăstirii, are o formă solară unică în România. 

În apropierea bisericii istorice de zid a mănăstirii a fost ridicată o biserică montumentală realizată în stilul brâncovenesc, biserică în care se află Icoana Maicii Domnului cu Pruncul pictată de preotul Luca de la Iclod.  La inițiativa IPS Bartolomeu a fost construit un ansamblu arhitectonic menit să devină un centru de studii patristice și atelier de creație pentru continuarea tradiției școlii de pictură pe sticlă de la Nicula. 

Mănăstirea deține o colecție impresionantă de icoane pe sticlă pictate la Nicula, Făgăraș sau Șcheii Brașovului, icoane pe lemn de tradiție maramureșeană din secolele XVI-XVIII. De asemenea, întâlnim și o colecţie de cărţi bisericeşti, sculpturi, ceramică, ţesături, prosoape care, alături de icoane, sunt organizate într-un spațiu muzeal. 

Website: www.manastireanicula.ro