Ce semnifică și cum se sărbătorește Luminația în județul Cluj?
În județul Cluj tradiții și obiceiuri străvechi sunt păstrate cu sfințenie de către comunitățile care provin de aici. Indiferent de locul în care s-au născut și au crescut, la sat sau la oraș, generații peste generații au contribuit, de-a lungul timpului, la conservarea frumoaselor tradiții specifice zonei.
Data de 1 noiembrie are o semnificație importantă pentru familiile clujene, și nu numai. An de an, în prima zi din luna noiembrie se sărbătorește Ziua Morților sau Luminația, așa cum este cunoscută în limbaj popular.
Semnificația Luminatiei
Luminația reprezintă o sărbătoare a morților, celebrată de credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți și reformați. În țara noastră, tradiția este practicată în zona Transilvaniei, dar și a Maramureșului și a Banatului.
În calendarul romano-catolic, în prima zi de brumar se celebrează Sărbătoarea Tuturor Sfinților, Ziua Morților sărbătorindu-se în 2 noiembrie.
Conform legendelor din popor, se crede că de Luminație, porțile dintre cele două lumi se deschid, permițându-le celor plecați dintre noi să viziteze lumea celor vii.
Data de 1 noiembrie înseamnă pentru județul Cluj tradiții și obiceiuri numeroase, credincioșii amintindu-și cu drag de cei trecuți în neființă.
Tradiții și obiceiuri de Ziua Morților
În biserici, se înalță de Ziua Morților rugăciuni în timpul liturghiei pentru sufletelor celor plecați dintre noi, urmând să se continue pomenirea celor adormiți la cimitir, după-amiaza sau seara.
Urmează, apoi, ca cimitirele din întreg județul, începând cu Cimitirul Central Cluj Napoca să se transforme în minunate spectacole de lumină. În această zi, credincioșii se adună la mormintele celor dragi, pentru a le le înfrumuseța cu flori. Desigur, nu lipsesc nici lumânările aprinse și rugăciunile rostite în amintirea celor trecuți în neființă.
Se crede că lumina lumânărilor ajută spiritele rătăcitoare să își regăsească drumul spre odihna veșnică. În unele sate, familiile pun un tacâm în plus la masă, deoarece se consideră că sufletele celor morți colindă în această zi locurile dragi. De asemenea, mulți credincioși lasă lumina aprinsă peste noapte, pentru ca cei dragi să își poată găsi drumul spre casă.
Ziua de 1 noiembrie este singura ocazie în care se poate glumi în cimitir. Se crede că în această zi, nu e bine să plângi, deoarece celor adormiți nu le place să-i vadă pe cei dragi triști. Datorită acestei credințe, discuțiile din cimitir sunt deseori depănări de amintiri frumoase și amuzante ale familiilor.
În unele zone ale județului, cei mai înstăriți ai satelor pregătesc o masă îmbelșugată pentru cei sărmani. Se spune că ceea ce se oferă pomană pe pământ, va ajunge la sufletele celor morți.
În județul Cluj aceste tradiții și obiceiuri nu sunt singurele păstrate în biserici și în cadrul comunităților de ziua Luminației. Datorită mixului multicultural prezent, fiecare zonă a județului Cluj își are propriile tradiții și obiceiuri cu ocazia acestei zile destinată amintirii celor dragi.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre obiective turistice din Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!