Skip to content
Central Cemetery

Cimitirul Central Cluj-Napoca

Cimitirul Central din Cluj Napoca este unul din cele mai vechi cimitire, cunoscut în trecut sub denumirea de Cimitirul Hajongard. Denumirea veche a cimitirului, provine din limba germană, reprezentând denumirea zonei actualului cimitir, respectiv Hasengarten (în traducere „Grădina cu iepuri”). Prima atestare ca atare a Dealului Hajongard, aflat la sudul cetății medievale a Clujului, datează din anul 1503.

La sfârşitul secolului al XVI-lea, în urma epidemiei de ciumă din anul 1585, cimitirul devenind neîncăpător, se ia decizia înființării actualului cimitir care este extins pe o suprafaţă de mai multe hectare. Diversitatea arhitecturală a monumentelor funerare, precum și numele unor personalităţi cu un rol determinant în viaţa politică, culturală şi artistică a Transilvaniei, fac din cimitir, unul din obiectivele cele mai inedite ale orașului.

Începând cu secolul al XIX-lea, cimitirul începe a fi aranjat prin desemnare de parcele, plantare de arbori, delimitare prin gard între confesiuni şi naţionalităţi. Cimitirul Central, în forma lui actuală, cuprinde alei, clădiri cu arhitectură impresionantă, monumente funerare în diferite stiluri arhitecturale (eclectic, baroc, neoclasic, neobaroc, neogotic, neo-renascentist, Art Nouveau, etc.), arbori și locuri de răgaz, chiar și evenimente culturale. Tot aici, putem admira capela-cavou a familiei Bethlen – singurul monument funerar în stil neo-romanic din județ. Începând cu anul 2015, Cimitirul Central din Cluj Napoca este clasat ca monument istoric în lista monumentelor istorice.