Skip to content

La pas prin Cluj: 3 clădiri ce reprezintă monumente istorice

Cluj-Napoca, locul în care istoria e la ea acasă

Este puțin probabil să nu te oprești să admiri valoroasele monumente istorice Cluj-Napoca, atunci când te afli într-o plimbare în centrul orașului. Supranumit și Inima Transilvaniei, municipiul Cluj-Napoca reprezintă unul dintre cele mai frumoase orașe din România, acolo unde istoria e la ea acasă. 

Cu o istorie bogată de peste 2000 de ani, orașul nu ezită a-și impresiona vizitatorii, istorisindu-și, în tăcere, povestea prin fiecare clădire, muzeu sau zid. În acest articol, suntem bucuroși să îți prezentăm povestea a trei dintre clădirile ce astăzi se află pe lista de monumente istorice din Cluj-Napoca: Casa Heltai, Casa Hintz și Casa Învățătorului. 

Casa Heltai 

Venind dinspre strada Memorandumului și îndrepându-te înspre Piața Muzeului, nu se poate să nu fii captivat de energia orașului. Pe străduțele pietruite și străbătute de atâția ani, vei întâlni numeroase terase și localuri ce dau viață orașului și care creează o contopire armonioasă a trecutului cu prezentul. 

În această zonă se situează mai multe monumente istorice din Cluj-Napoca ce pot fi admirate într-o plimbare sau poposind la o terasă savurând o ceașcă de cafea, printre care și Casa Matei Corvin și Casa Heltai. 

Deși Casa Matei Corvin este un obiectiv bine cunoscut, Casa Heltai, situată chiar lângă, nu se bucură (încă) de aceeași popularitate, căci puțini îi cunosc povestea. Clădirea datează din secolul al XV-lea și a fost construită de către familia Eppel, ulterior ajungând în proprietatea familiei autorului și tipografului Gaspar Heltai. Acesta a amenajat aici prima tipografie din Cluj.

La pas prin Cluj 3 clădiri ce reprezintă monumente istorice

 

Casa Heltai mai este, de asemenea, cunoscută și sub denumirea de Casa Bocskai, întrucât aici s-a născut Ștefan Bocskai, unul dintre cei mai mari principi ai Transilvaniei, de altfel și singurul principe născut la Cluj. Acesta este unul dintre evenimentele notabile ce au avut loc în Casa Heltai și care o încadrează pe lista de monumente istorice din Cluj-Napoca.  

În prezent, în incinta clădirii se află sediul central al Universității Sapientia. 

Casa Hintz 

Nu departe de cele două monumente istorice din Cluj-Napoca menționate anterior, în Piața Unirii nr.28, vis-a-vis de lateralul Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail”, își are locația clădirea care a găzduit prima farmacie din oraș, anume Casa Hintz din Cluj

La pas prin Cluj 3 clădiri ce reprezintă monumente istorice 2

Clădirea a fost ridicată în secolul al XV-lea, urmând ca în anul 1573 să se deschidă în incinta acesteia Farmacia Sf. Gheorghe, care a funcționat până în anul 1949. Începând cu anul 1752, imobilul a fost închiriat farmaciștilor particulari, iar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea a ajuns în proprietatea familiei Hintz până când a trecut în proprietatea autorităților comuniste în urma naționalizării. 

Casa Hintz din Cluj adăpostește astăzi Colecția de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, care este momentan închisă. 

Casa Învățătorului din Cluj 

Ne îndepărtăm puțin de centrul istoric al Clujului și ajungem în apropierea Catedralei Mitropoliei Clujului, mai exact în spatele Teatrului Național, unde se regăsește o clădire impunătoare, cunoscută drept Casa Învățătorului Cluj.

La pas prin Cluj 3 clădiri ce reprezintă monumente istorice 3

Ridicată între anii 1902 și 1903, Casa Învățătorului din Cluj a funcționat inițial drept cămin pentru elevii școlii de învățători. De-al lungul timpului, aceasta a servit unei mari diversități de scopuri, fiind transformată pe vremea Primului Război Mondial în spital militar și devenind ulterior Comandamentul Diviziei Secuiești. 

După cel de-al Doilea Război Mondial, Casa Învățătorului din Cluj a fost utilizată de către Facultatea de Științe Economice. Începând cu anul 1990, clădirea a fost pusă în folosul mai multor instituții clujene, printre care și cea a Inspectoratului Școlar Clujean, mulți cunoscând-o sub acest nume. 

În prezent, Casa Învățătorului din Cluj găzduiește sediile mai multor companii private. 

Încheiem aici această scurtă listă de monumente istorice din Cluj și sperăm că povestea acestora ți-a stârnit curiozitatea. Așadar, data viitoare când vii pe la Cluj, asigură-te că nu ratezi Casa Heltai, Casa Hintz și Casa Învățătorului.  

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn