Skip to content

Excursie de o zi: Stufărișul de la Sic

Comorile satului Sic: Rezervația Naturală Stufărișurile de la Sic, Muzeul Dansului și Biserica ortodoxă de lemn din Sic

Dacă ți-ai propus să vizitezi Stufărișul de la Sic, îți recomandăm să îți dedici o zi întreagă acestei călătorii întrucât satul ascunde și alte bijuterii care merită să fie descoperite și explorate.

Prima oprire? Stufărișurile de la Sic

Rezervația Naturală Stufărișurile de la Sic este un spațiu ocrotit de lege atât datorită stufărișului abundent, cât și datorită speciilor de păsări care populează zona: corcodel mic, buhai de baltă, stârc cenușiu, cufundar polar, lișiță, presură, nagâț, pițigoi moțat, cânepar ș.a. Este a doua cea mai mare rezervație de stuf din România, după Delta Dunării.

Rezervația Naturală Stufărișurile de la Sic-01

Înaintând pe puntea îngustă de lemn, te lași desfătat de adierea blândă a vântului și de liniștea care ți se strecoară în suflet. Foișorul, dar și turnul sunt locuri de popas care te invită să te oprești și să te bucuri de tot ceea ce te înconjoară.  Dacă vrei să petreci câteva ore aici, te sfătuim să nu pleci la drum fără o pătură de picnic, o carte bună și poate chiar un binoclu pentru birdwatching.

În pași de dans spre… Muzeul Dansului Sic

Lăsând stufărișul în urmă și luând satul la pas, pe strada Csipkeszeg, întâlnești o casă specială, cum nu îți este dat să întâlnești frecvent – Muzeul Dansului Sic. La prima vedere, îți atrag atenția perechile de ghete atârnate în pridvor, apoi, pe măsură ce-i afli povestea, ești dornic să o studiezi în detaliu, exponat cu exponat.

Michel van Langeveld, un olandez ajuns pe aceste meleaguri și cucerit iremediabil de dansurile sicănești, practicate și astăzi în sat, a hotărât să cumpere vechea casă a dansului de pe strada Csipkeszeg și să o restaureze. În timp, a urmat același destin și casa dansului de pe strada Forrószeg (există 3 străzi principale în sat, fiecare cu specificul ei, iar pe fiecare se află câte o astfel de casă a dansului).

_Muzeul Dansului Sic

Astăzi, colecția pantofilor de dans a atins un număr de peste 450 de perechi, iar lunar, muzeul devine gazda evenimentelor dansante din sat, împărtășind o parte din tradiția și moștenire culturală a zonei cu toți vizitatorii dornici să ia parte.

Biserica ortodoxă de lemn din Sic

Așezată pe o colină micuță, Biserica ortodoxă de lemn din Sic veghează asupra întregului sat… și o face cu aceeași sârguință de aproape trei secole, așa cum o arată chiar inscripția aflată deasupra intrării.

Lăcașul de cult, devenit monument istoric, poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și este localizată în Jeleri, o parte a satului Sic a cărei denumire provine de la românii care populau această zonă, satul fiind în mare majoritate locuit de o populație maghiară.

Biserica de lemn din Sic

De îndată ce te apropii, poți observa bârnele vechi de stejar, îmbinate prin tehnica coadă de rândunică, ușa bisericii, cioplită dintr-o singură bucată de lemn, portalul de deasupra intrării, frumos decorat cu rozete și frânghii răsucite, apoi, scrijelit în cifre chirilice, anul din care datează – 1731. La interior, biserica este decorată cu picturi ce înfățișează scene din Vechiul și Noul Testament, precum și cu câteva icoane vechi, ce datează de la începutul secolului al XVIII-lea.

Frumusețea arhitecturii, picturile și icoanele vechi, care poartă patina trecerii timpului, fac din Biserica ortodoxă de lemn din Sic un adevărat monument, istoric, cultural, dar mai ales spiritual. 

La plecare…

La final de zi, lași Sicul în urmă, dar porți cu tine o parte din liniștea și frumusețea locurilor. Satul are un farmec aparte, care te va cuceri și te va face să te întorci din nou și din nou!

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn