Castele și Palate

banffy EC
Castelul Bánffy din Bonțida
Castelul Bánffy din Bonţida este unul din monumentele de arhitectură reprezentative pentru barocul transilvan, bogăţia de elemente specifice acestui stil arhitectonic aducându-i şi numele de „Versaille-ul Transilvaniei”. A fost ridicat de familia Bánffy în comuna Bonţida, localitate situată la aproximativ 30 km est de Cluj-Napoca. Principalele clădiri ale palatului sunt dominate de elementele arhitectonice specifice stilului renascentist, în secolul al XVIII-lea realizându-se extinderi în stil baroc.
Kastélyok és Paloták
Castelul de la Ciucea
În anul 1919, poetul Octavian Goga cumpără de la văduva poetului Ady Endre domeniul de la Ciucea, aflat la 80 de km de Cluj-Napoca. Pe acest domeniu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, Ady Endre construise un castel în stil neogotic. Între anii 1921-1926, Octavian Goga modifică în mod fundamental aspectul arhitectonic prin adăugarea de elemente în stil brâncovenesc. Astăzi castelul de la Ciucea găzduieşte Muzeul Memorial Octavian Goga.
Cluj-Napoca Art Museum
Palatul Bánffy
În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca se află cel mai important monument arhitectural realizat în stilul baroc din Transilvania. A fost ridicat între anii 1774-1785 de către guvernatorul Gheorghe Banffy. Faţada principală este una impunătore, şi păstrează blazonul familiei nobiliare-grifonul cu sabie şi coroană încadrat de alţi doi grifoni. Între oaspeţii palatului s-au numărat împăratul Francisc I, împărăteasa Karolina, şi Franz Lizt. Începând cu anul 1951, palatul adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
Cluj County Court
Palatul de Justiție
Palatul de Justiţie este o clădire în stil eclectic ridicată între anii 1900-1902, pe colţul dintre Calea Dorobanţilor şi Piaţa Ştefan cel Mare. Există două intrări: una prin faţada nordică şi o a doua prin cea vestică. Acestea prezintă la intrări câte un portic alcătuit din patru coloane dorice care susţin un balcon aflat la primul etaj.
Palatul Prefecturii Cluj, o clădire impunătoare cu detalii arhitecturale elaborate, balcoane și acoperiș roșu.
Palatul Administrativ
Palatul Administrativ a fost realizat în anul 1910 în stil secession. El a fost construit iniţial ca sediu pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj. În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial a funcţionat ca primărie, sediu judeţean al Partidului Comunist Român, sediu pentru Consiliul Judeţean Cluj, iar în prezent este sediu al Instituţiei Prefectului Judeţul Cluj.
Palatul Szeky Cluj-Napoca, o clădire istorică cu fațadă din cărămidă roșie, detalii arhitecturale gotice și turnuri ornamentate.
Palatul Szeky
Palatul Szeky se află situat în colţul nord-vestic al Pieţei Mihai Viteazul şi a fost construit în anul 1893 de către Miklos Szeky, un renumit farmacist clujean. Edificiul este unul din monumentele de arhitectură din epoca modernă a Clujului realizat de către arhitectul Samu Pecz în stil neogotic.
Rhéedey Palace
Palatul Rhédey
Palatul Rhédey sau „casa cu lanţuri” este situat la colţul Pieţei Unirii cu strada Napoca. În acestă locaţie, se aflau încă din secolul al XVI-lea casele mai multor patricieni importanţi ai oraşului. În secolul al XVIII-lea acestă casă intră în posesia familiei Rhédey împreună cu câteva clădi din strada Napoca şi sunt unite sub o singură faţadă. În 1792 s-a deschis în sala de bal a palatului primul teatru maghiar permanent înfiinţat la Cluj-Napoca.
Palatul Primăriei Cluj, o clădire impunătoare cu fațadă galbenă și albă, detalii arhitecturale elaborate și ferestre mari, situată pe o stradă centrală.
Palatul Primăriei
Palatul Primăriei a fost ridicat între anii 1896-1897 după planurile arhitectului Ignác Alpár şi a fost sediul Comitatului Cluj. Este o clădire impunătoare, realizată în stil eclectic, în forma literei L, latura mică, cu o lungime de aproximativ 47 de metri, fiind cea mai reprezentativă. Pe această latură se află situată intrarea principal în edificiu, latura cea mare fiind destinată birourilor personalului administrativ.
Casa Matei Corvin Cluj, o clădire istorică cu acoperiș roșu și fațadă albă, situată în centrul orașului.
Casa Matei Corvin
Casa Matei Corvin este singurul imobil din veacul al XV-lea care se regăseşte în forma iniţială.Este o clădire gotică ce a fost construită prin contopirea a trei case, poarta ogivală fiind elementul arhitectonic definitoriu ce o încadrează în acest stil. Potrivit tradiţiei, în această casă s-a născut Matei, rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.