Kastélyok és Paloták

banffy EC
A Bonţida-i [Bonchida]Bánffy kastély
A Bonţida-i [Bonchida] Bánffy kastély egyike azon épületi emlékműnek, amely az erdélyi barokk építészeti stílus jellegzetes képviselője, ezen építészeti stílus jellegzetes elemeinek gazdagsága meghozta neki a „Transilvania [Erdély] Versailles”- nevet. A Bánffy család építtette Bonţida [Bonchida] községben, település, amely keleti irányban 30 km-re helyezkedik el Cluj-Napoca-tól [Kolozsvár]. A palota főbb épületeit a reneszánsz stílus építészeti elemei uralják, a XVIII. században vittek végbe barokk stílusú kiterjesztéseket.
Kastélyok és Paloták
A Ciucea-i [Csúcsa] kastély
1919-ben Octavian Goga költő megveszi Ady Endre költő özvegyétől a Ciucea-i [Csúcsa]birtokot, amely 80 km-re van Cluj-Napoca-tól [Kolozsvár]. A XIX. században Ady Endre egy neogotikus kastélyt építtetett ezen a birtokon. 1921-1926 között Octavian Goga alapvetően módosítja az építészeti stílust úgy, hogy brâncovenesc stílusú elemeket ad hozzá. Napjainkban a Ciucea-i [Csúcsa] kastély magába foglalja a Muzeul Memorial Octavian Goga-t [Octavian Goga Emlékház].
Cluj-Napoca Art Museum
Banffy palota
A Piaţa Unirii térentalálható a Transilvania-ban [Erdély] legfontosabb barokk stílusban elkészített építészeti emlékmű. Az 1774-1785-ös évek közt lett felépíttetve Gheorghe Banffy [Bánffy György] kormányzó által. A fő homlokzat nagyon impozáns és tartalmazza a nemesi család címerét - a kardot tartó griff és két másik griff által közrezárt korona. A palota vendégei között megtalálható volt Francisc I. [I. Ferenc], Karolina és Franz Lizt [Liszt Ferenc]. Az 1951. évtől kezdve a palota a Muzeul de Artă Cluj-Napoca [Szépművészeti Múzeum, Kolozsvár] kollekcióinak nyújt otthont.
Cluj County Court
A Palatul de Justiţie [Igazságügyi Palota
A Palatul de Justiţie [Igazságügyi Palota] az 1900-1902-es évek között megépített eklektikus épület, amely a Calea Dorobanţilor út és a Piaţa Ştefan cel Mare tér kereszteződésében található. Két bejárata van: az egyik az északi homlokzaton, a második a nyugatin. Ezeknél a bejáratoknál egy-egy oszlopcsarnok található, amely négy dór oszlopból áll, ezek első emeleti egy balkont tartanak fenn.
Cluj Prefecture
A Palatul Administrativ [Közigazgatási Palota
A Palatul Administrativ [Közigazgatási Palota] 1910-ben valósult meg szecessziós stílusban. Eredetileg a Camera de Comerţ şi Industrie Cluj [Kolozsvári Kereskedelmi és Iparkamara] székhelyéül szolgált. A második világháborút követő időszakban polgármesteri hivatalként, a Partidului Comunist Român [Román Kommunista Párt] székhelyeként, a Consiliul Judeţean Cluj [Kolozs Megyei Tanács] székhelyeként működött, jelenleg a Prefectului Judeţului Cluj [Kolozsvári Prefektusi Megyeház] székhelye.
Széki Palace, Cluj-Napoca
A Szeky [Széky] Palota
A Széky-palota a Piaţa Mihai Viteazu északnyugati sarkán található és 1893-ban építették. Az építmény Kolozsvár egyik modernkori építészeti emlékműve, amelyet Pecz Samu épített neogótikus stílusban.
Rhéedey Palace
A Rhedey [Rhédey] palota
A Rhedey [Rhédey] palota, vagy a „láncos ház” a Piaţa Unirii [Unirii tér] és Napoca utcasarok találkozásánál van. Ezen helyen már a XVI. században több fontos patrícius háza volt megtalálható. A XVIII. században a Napoca utcai néhány egyéb épülettel ez a ház a Rhédey család birtokába kerül, egyesítve lévén egyetlen egy homlokzat alatt. 1792-ben a palota báltermében létrejött a Cluj-Napoca-i [Kolozsvár] első végleges magyar színháza.
Cluj-Napoca City Hall
A Palatul Primăriei[Városháza]
A Palatul Primăriei [Városháza] Ignác Alpár építész tervei alapján volt felépítve 1896 és 1897 között, eredetileg Cluj [Kolozs] vármegye székhelyéül szolgált. Egy tekintélyes épület, amely eklektikus stílusban készült, alaprajza „L” alakú, a kisebbik, jellegzetesebb oldalának hossza körülbelül 47 méter. Ezen az oldalon van az épület főbejárata, a nagyobbik oldala az adminisztratív személyzet irodáinak lett átadva.
Matthias Corvinus House in Cluj
Matei Corvin [Hunyadi Mátyás] háza
Matei Corvin [Hunyadi Mátyás] háza az egyedüli épület a XV. századból, amely eredeti külalakjában található meg. Ez egy gótikus épület, amely három ház összeolvasztásából épült meg, a meghatározó építészeti elem a csúcsíves kapu, amely beleilleszkedik ebbe a stílusba. A hagyománynak megfelelően ebben a házban született Ungaria [Magyarország] királya, Matei [Mátyás], Iancu de Hunedoara [Hunyadi János] fia.