Természeti látványosságok

Cheile Turzii
A Tordai Hasadék
A Cheile Turzii [A Tordai Hasadék] hozzávetőleg 7 km-re van Turda [Torda]városától. Hozzávetőleg 2 km hosszú és a lefolyása hozzávetőleg 200 m. Ez csodás karsztikus kilátást nyújt: magas és meredek sziklák, éles élek, amelyek megfelelnek a különböző fokú hegymászás tevékenységeknek.
cheile tureni
A Tordatúri Hasadék
Cheile Turenilor [A Tordatúri Hasadék] a Cheile Turzii [A Tordai Hasadék] szomszédságában van, hossza hozzávetőleg 2 km-re, falai nagyon magasak, ezeket a Pârâul Racilor [Rákok Patakja] „kifaragta”. Ebben a hasadékban sok kisebb sebes vízeséssel találkozhatunk, és olyan lejtőkkel, amelyek számos barlangot tárolnak.
Bride's Veil Waterfall
A Menyasszony Fátyla Vízesés
A Cascada Răchiţele [Havasrekettyei Vízesés] vagy a Cascada Vălul Miresei [A Menyasszony Fátyla Vízesés] a Munţii Apuseni-ben [Nyugati Havasok] van hozzávetőleg 1.000 méter magasságban. A vízesés marmitjainak köszönhetően a víz oly módon lesz diszpergálva, hogy egy menyasszonyi fehér fátyolhoz lesz hasonló - innen ered a neve is.
Lacul Gilau
Gilău-i [Gyalu] tó
A Gilău-i [Gyalu] tó egy gyűjtőtó, amely a Someşului Cald [Meleg Szamos]és Someşul Rece [Hideg Szamos] egybefolyása felett található, amely a vízi erőmű gátjának (1972) elkészítése után alakult ki. Ez Cluj [Kolozsvár] fő szabadidős tava, területe hozzávetőleg 70 ha. A gát alatt üzemel az ország egyik legfontosabb pisztrángtenyészete.
Circuite turistice
Lacul Drăgan tó
Lacul Drăgan tóa Drăgan és Sebeşel [Sebes] folyók találkozásánál található meg. A gát - amely biztosítja a Remeţi-en [Remetelórév] található vízi erőmű feltöltését, amely a Valea Iadului-on [Ördög Völgye] van - magassága 120 m és a koronája nyílása 442 m, ez lévén a legnagyobb Romániában. A vidék egyedien csodás - intamontán szorosok, amelyek off-road és mountain-bike sporttevékenységekre alkalmasak.
Beliş – Fântânele Lake
Lacul Beliș[Jósikafalva]- Fântânele tó
A Beliş [Jósikafalva]- Fântânele tó a mesterséges gyűjtőtavak közé sorolható, amelyet a Munţii Gilăului[Gyalui Havasok], Munţii Vlădeasa[Vigyázó] és Muntele Mare [Öreghavas]. Jelenleg a tó partján található a Fântânele-i üdülőhely. Az 1970-1974-es években a Someşului Cald [Meleg Szamos] völgyében levő települések lakóit kiköltöztették, az embereknek el kellet hagyni otthonaikat. A száraz nyári időszakban, amikor a tó hozama nagyon kicsi, látni lehet az Giurcuţa de Jos-i [Alsógyurkuca] templom romjait.
Lake Tarnița
Lacul Tarnița tó
A Tarniţa-i tó a Someşul Cald-on [Meleg Szamos] elhelyezett gyűjtőtó. Ennek területe 200 ha, a rajta levő gát ív alakú betonból készült, amelynek magassága 97 m és a korona hossza 232 m, fő célja az áramtermelés. A sport profilú sportegyesületek különböző úszó vagy sporthorgász versenyeket szerveznek.
Rezervaţia Naturală Lacul Ştiucii
A Csuka Tava
Lacul Ştiucii [A Csuka Tava] egy országos érdekeltségű, védett terület, amely Fizeşu Gherlii [Ördöngösfűzes] község Săcălaia [Kisszék] faluban van. A csuka, a tó domináns faja adta ennek a nemzeti parknak ezt a nevet. A nemzeti park felülete 57 ha, itt nádas is megtalálható. Ez a környezet egy növényi és állati biováltozatosság részére nagy előny, az itteni fajok száma majdnem megegyezik a Delta Dunării [Duna Delta] fajokéval.
Tureni Gorge
Bányahavas üdülő
Az üdülő a Muntelui Mare [Öreghavas]lábainál van, 1200-1400 méter magasságban. Télen a vidék legnagyobb attrakciója az elrendezett sí és snowboard pályák. Az év többi részében az üdülőt meglátogatják környezete szépségéért.A jelölt útvonalak felhasználhatók hegyi biciklizésre és túrázásra.