Ai reușit să vizitezi vreun turn medieval în Cluj-Napoca? În inima orașului există două astfel de bijuterii arhitecturale care se ridică semeț, fiind o fereastră către trecutul bogat și fascinant al orașului: Turnul Pompierilor și Turnul Croitorilor. Aceste turnuri, fragmente din vechile fortificații medievale, atrag curioșii dornici să descopere istoria și arhitectura deosebită a Clujului. Vizitarea lor nu reprezintă doar o călătorie în timp, ci și o ocazie de a admira de la înălțime panorama orașului, precum și de a înțelege importanța lor în apărarea și siguranța cetății de-a lungul vremii. Fiecare turn din Cluj își are propria poveste, iar împreună formează un capitol esențial al istoriei urbane.
📷 Foto: Facebook Turnul Pompierilor Centru de Cultură Urbană Cluj și Cluj.com
Turnul Pompierilor
Situat în centrul orașului, Turnul Pompierilor Cluj este un monument istoric emblematic construit în perioada lui Báthory István, în anul 1574. Inițial a fost denumit Turnul Lăcătușilor sau „Poarta Mică din ulița Săpunului” și a avut rolul de a conferi o vizibilitate mai bună a zonei pentru a semnala mai ușor eventualele pericole de incendiu, având o înălțime de 28,5 m.
Turnul Pompierilor a fost restaurat cu ajutorul fondurilor europene și a devenit un Centru de Cultură Urbană, unde vizitatorii pot admira expoziții variate, cu obiecte și fotografii vechi legate de istoria pompierilor și lupta împotriva incendiilor. Clădirea este astăzi inclusă în lista Monumentelor Istorice din România, iar pe lângă valoarea sa culturală, acest turn Cluj oferă turiștilor acces gratuit și posibilitatea de a se bucura de o panoramă spectaculoasă de 360 de grade asupra Clujului.
Turnul Croitorilor
Cel de-al doilea turn din Cluj care merită vizitat a fost ridicat în secolul al XV-lea. Bastionul Croitorilor sau Turnul Croitorilor este unul din puținele turnuri de fortificație care există încă de pe vremea vechii cetăți a Clujului. Prima atestare documentară a construcției datează din timpul regelui Ungariei, Matia Corvin. Numele locului este inspirat după breasla croitorilor care au avut obligația de a păzi orașul din punctul respectiv, fiind singurul turn din vechea cetate care s-a păstrat intact până în prezent.
Anul 1601 are o încărcătură istorică deosebită, deoarece în acest an au fost capturați Baba Novac (generalul lui Mihai Viteazul) și preotul Saski după bătălia de la Mirăslău. Aceștia au fost torturați și executați în cetatea Clujului de către nobilii transilvăneni. Trupul neînsuflețit al lui Baba Novac a fost expus chiar în apropiere de Bastionul Croitorilor. O statuie a fost amplasată în memoria lui în fața bastionului în anul 1975.
Forma actuală a clădirii a rămas de la ultima construcție care s-a realizat între anii 1709-1711 de către austrieci. Mai târziu, în perioada 1956-1957 și 1959, în incinta bastionului s-au realizat lucrări de renovare și atunci a fost amenajat un Muzeu de istorie al orașului, care includea un laborator de fotografie și un atelier de restaurare. Acesta nu a fost deschis niciodată publicului larg, fiind interzis de către autoritățile comuniste în anul 1959.
În prezent, în urma demersurilor de conservare și restaurare realizate sub egida Consiliului Local și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Turnul Croitorilor a devenit un simbol cultural, fiind un Centru de Cultură Urbană. Spațiul cuprinde o cafenea literară, o sală de conferințe și spații expoziționale.
Ambele turnuri sunt martore ale trecutului bogat al Clujului și oferă o experiență captivantă pentru cei interesați de istorie.
Dacă dorești să afli ce obiective turistice mai poți vizita, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!