Unul dintre locurile cele mai cunoscute pentru o vedere panoramică superbă asupra Clujului este Cetățuia. Aflată la nord de centrul istoric urban, la o altitudine de 405 metri, Cetățuia nu este doar un obiectiv turistic deosebit, ci și un loc preferat de cupluri, grupuri de prieteni și familii, care aleg să se plimbe în zonă, mai ales la ceas de seară, pentru a se bucura de atmosfera romantică și liniștită.
Se spune că aproape fiecare cuplu din Cluj-Napoca a petrecut cel puțin o seară plimbându-se pe dealul Cetățuia, făcând din acest loc o destinație îndrăgită de îndrăgostiți.
📷 Foto: @dumitruraulv și @alexandraitoma
Cetățuia din Cluj – scurt istoric
În secolul al XVIII-lea a fost construită de către habsburgi prima fortificație de tip Vauban din Transilvania. Construcția a fost ridicată după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti, zidurile având formă de stea. Fortificația veche era formată dintr-o redută și un turn, fiind protejată de bastioane, iar în exterior era înconjurată de un val de pământ pentru apărare suplimentară.
Scopul fortificației a fost de a asigura un post de apărare, dar și de punct de control al trupelor austriece asupra orașului. „Cetatea Norilor” a fost folosită de multe ori pe post de închisoare, în special în perioada Revoluției de la 1848. În anul 1849, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției, a fost întemnițat și executat în acest loc.
În prezent, o parte din zidurile fortificației au rămas intacte, la fel și câteva clădiri, iar reduta a fost transformată în ceea ce este acum cunoscut drept Turnul Parașutiștilor.
În anul 1900, la doi ani după moartea împărătesei Elisabeta (Sissi), soția împăratului austro-ungar Franz Joseph și o figură controversată a epocii sale deoarece nu s-a adaptat la normele stricte ale etichetei de la Curtea Imperială, locul a fost transformat într-un parc. Locuitorii au decis să denumească promenada de pe latura sudică a Dealului Cetății în onoarea suveranei și au amplasat acolo o statuie care să o comemoreze.
Despre Crucea de pe Cetățuie
Pe deal se află și „Crucea de pe Cetățuie”, proiectată de arhitectul Virgil Salvanu, care comemorează peste 200 de revoluționari români uciși în primăvara anului 1849, în urma verdictului dat de „tribunalul de sânge” din Cluj. Crucea de pe Cetățuie, sub denumirea sa oficială de Monumentul Eroii Neamului, a fost ridicată în 1995 în locul unei cruci din lemn distruse de autoritățile comuniste în anii 1950 prin dinamitare.
Monumentul prezintă la bază o casă tradițională ardelenească, care simbolizează pământul, iar din aceasta se înalță o cruce din inox. Crucea, realizată din două lamele, are în aripile laterale decupate câte două cruci mai mici de fiecare parte. Contrastul dintre acoperișul casei și strălucirea argintie a crucii sugerează legătura dintre cer și pământ.
Tot pe colină, în istoria recentă, a fost construit Hotelul „Belvedere”, o clădire impunătoare și emblematică, ce domină peisajul.
Peisaje spectaculoase, vechi ziduri, atmosferă liniștită
Cetățuia Cluj-Napoca reprezintă o destinație emblematică atât pentru iubitorii de istorie, cât și pentru cei care caută locuri romantice sau peisaje spectaculoase în oraș. Cu o bogată încărcătură istorică, datând din secolul al XVIII-lea, Cetățuia a evoluat de la o fortificație strategică la un parc modern, unde trecutul și prezentul se împletesc armonios. Monumentul Eroii Neamului și vechile ziduri ale fortificației sunt doar câteva dintre elementele care amintesc de importanța istorică a acestui loc.
Astăzi, parcul nu doar că oferă o panoramă superbă asupra orașului, dar este și un loc ideal pentru relaxare și activități recreative. Vizitatorii se pot bucura de plimbări romantice la apus, pot face picnicuri sau pot explora istoria locului. De asemenea, Cetățuia din Cluj-Napoca este un spațiu perfect pentru iubitorii de fotografie, fie că doresc să surprindă peisajele urbane, fie atmosfera liniștită a parcului.
Dacă dorești să afli mai multe informații și despre alte cetăți din Cluj și obiective turistice, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!