Cheile Turenilor – o frumusețe naturală
Ești dornic să parcurgi un traseu în Cheile Turenilor? Avem două recomandări pentru tine: un traseu pe firul apei, pe care-l poți prelungi într-un circuit al versanților, și un traseu spre alte chei renumite ale județului Cluj.
Aflate între Tureni și Copăceni, la aproximativ 20 de km de municipiul Cluj-Napoca, Cheile Turenilor te cuceresc încă de la primii pași, fiind declarate rezervație naturală. Acestea se află într-o arie protejată, sălbatică, și sunt numite, de către localnici, și Cheile Turului. Suprafața cheilor este de 25 de hectare și au o lungime de aproximativ 2 km.
Cheile Turenilor s-au format datorită pârâului Valea Racilor, care a străpuns calcarele din zonă dinspre nord. Există trasee care pot să fie parcurse atât pe firul apei, cât și pe creasta versanților. Fiind o zona sălbatică și, pe alocuri, încă neamenajată, există riscul ca parcurgerea traseelor să fie una dificilă pentru începători, însă panoramele superbe merită efortul. Munții Trascăului oferă o lungă listă de trasee disponibile pentru iubitorii de natură, însă în acest articol ne vom axa pe două dintre acestea, care străbat Cheile Turenilor.
Traseu pe firul apei în Cheile Turenilor
Un traseu accesibil chiar și pentru începători – însă doar cu echipament adecvat – este cel realizat pe firul apei. Pentru facilitarea accesului, Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj a echipat versantul stâng cu cabluri din oțel și scoabe metalice pentru picioare. Este necesar un echipament minim alcătuit din ham, lonje și cască, pentru o parcurgere ușoară a traseului. Fără acest echipament, nu este recomandată parcurgerea de către persoanele neexperimentate sau care nu au o condiție fizică potrivită.
Traseul începe dinspre Tureni și este marcat cu punct albastru. Murmurul pârâului Valea Racilor îți aduce o doză bună de liniște și te conectează cu natura.
În zona de defileu, începe traseul care necesită susținerea pe cabluri de oțel – marcat cu triunghi albastru. Este recomandată o cască de protecție și neapărat asigurare în ham pentru cei mai puțin experimentați.
Durata drumeției pe firul apei este de aproximativ 2 ore – 2 ore jumătate pe o lungime de 1,6 km. Pentru o parcurgere mai ușoară a traseului, este foarte important ca ziua să fie una senină, cu vreme stabilă și risc minim de ploi sau viitură. În condiții meteo nefavorabile, traversarea cheilor poate să fie îngreunată, iar riscul de accidentare este unul ridicat.
Recomandarea Salvamont este ca parcurgerea traseului pe firul apei să fie cu pornire dinspre Tureni, iar întoarcerea să se facă apoi pe versantul stâng.
Alternativă: circuitul versanților
Dacă îți dorești să te bucuri de o priveliște minunată asupra cheilor, poți parcurge circuitul versanților, urmând cap-coadă traseul marcat cu punct albastru.
Având o lungime totală de aprox. 5 km, traseul poate fi parcurs indiferent de sezon, având un grad de dificultate mic. Durată: 2-3 ore.
Traseu Cheile Turenilor – Cheile Turzii
Un traseu mai extins, pentru cei care își doresc să ajungă în alte chei renumite ale județului Cluj, este traseul de legătură Tureni – Cheile Turenilor – Izvorul Romanilor – Vapa – Cheile Turzii. Acesta este marcat cu triunghi albastru, are un grad de dificultate mic/ mediu, se întinde pe o distanță de aproximativ 9 km și durează 3-5 ore la dus (deci, în funcție de ritmul drumeției, traseul dus-întors poate dura până la 10 ore).
Traseul leagă localitatea Tureni de Cabana Cheile Turzii și trece pe deasupra Cheilor Turenilor. După străbaterea autostrăzii A3, se ajunge la Izvorul Romanilor și de acolo începe drumeția prin dealurile molcome ce conduc la Valea Hășdate. Priveliștea este una demnă de admirat, iar traseul este ușor de parcurs și fără echipament.
Deși poate fi dificil pentru începători să parcurgă orice tip de traseu, efortul este răsplătit de frumusețea peisajelor și de liniștea oferită. Cheile Turenilor sunt, astfel, o oportunitate perfectă pentru iubitorii de natură și aventură, dornici să exploreze peisaje neamenajate și să se bucure de o zi în aer liber.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre trasee montane din Cluj și alte obiective turistice, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!