Skip to content

În vizită prin satul Bologa: pe urmele trecutului

În vizită prin satul Bologa pe urmele trecutului 1

Satul Bologa, tărâmul în care manualele de istorie prind viață

Pornind în căutarea trecutului, satul Bologa este cea mai potrivită destinație către care ne putem îndrepta. Situat la confluența râului Crișul Repede cu râul Săcuieu (Hențu), sau mai bine zis la gura apelor, așa cum se spune local, Bologa este unul dintre satele-comoară ale județului Cluj. 

Având o istorie impresionantă, satul Bologa nu duce lipsă de importante obiective turistice captivante. Așadar, dacă ești pasionat de istorie, cetăți medievale și iubitor de natură, te invităm să descoperi frumoasa poveste a acestei așezări din comuna Poieni. 

Cea mai veche așezare din zonă 

Ruinele misterioase de pe meleagurile zonei ne arată că acestea au fost locuite încă din cele mai vechi timpuri. Pe locul numit „Grădiște”, poate fi observat chiar și în zilele noastre Castrul Roman Resculum. Construit în jurul anului 106 d.Hr. în scop de apărare a graniței Imperiului Roman, acest castru antic reprezintă cea mai veche așezare din această zonă atestată documentar. 

De asemenea, în apropiere există și ruinele unei băi romane. 

Evul Mediu și Cetatea Bologa 

Pe malul opus al râului Săcuieu, chiar pe lângă Castrul Roman, majoritatea hărților Evului Mediu indicau prezența unei fortărețe. Pentru prima dată, aceasta a fost atestată documentar în anul 1304, sub denumirea Sebuswar. 

Ruinele fortăreței veghează și astăzi peste comunitatea satului, fiind vorba chiar despre vestita Cetate Bologa, nume ce i-a fost asumat oficial în anul 1917. Aceasta a fost una dintre cele mai importante fortificații ale Transilvaniei medievale, adăpostind, în trecut, numeroși oșteni de furia aprigă a otomanilor.

În vizită prin satul Bologa pe urmele trecutului 2

În anul 1399, cetatea a fost donată domnitorului Mircea cel Bătrân de către regele Sigismund de Luxemburg, pentru aportul adus în războaiele antiotomane. Legenda spune că sabia marelui domnitor s-ar afla și astăzi ascunsă printre ruinele fortificației. 

Cetatea Bologa a fost folosită până în secolul al XVIII-lea, când și-a găsit sfârșitul fiind aruncată în aer de lobonți, pentru a nu cădea în mâinile cetelor de răsculați. 

Satul Bologa în prezent, o bijuterie a turismului rural 

Zidurile fortăreței și ale castrului au rămas în urmă pentru a ne aminti de întâmplările ce au avut loc aici. Astăzi, Cetatea Bologa este în curs de reabilitare, fiind vizitată de numeroși turiști curioși de a-i afla povestea. 

Pe lângă acestea, te încurajăm să pornești la pas prin sat pentru a admira minunatele plaiuri mioritice. Fii cu ochii și după Biserica Ortodoxă a locului, una dintre cele mai expresive biserici din județul Cluj. Edificiul religios este o adevărată capodoperă a cioplitorilor din Bologa, fiind construită din piatră neagră de andezit. 

În vizită prin satul Bologa pe urmele trecutului 3

Așadar, oricând vrei să pășești pe urmele trecutului și să simți cum întâmplările istorisite în manualele de istorie prind viață, satul Bologa este destinația ideală către care să te îndrepți. 

Dacă dorești să afli mai multe informații despre turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn