Skip to content
Parcul de Sculpturi Arkhai

Parcul de Sculpturi Arkhai

Adresa: Str. Principală, nr. 442, sat Vlaha, comuna Săvădisla

Telefon: (004) 0751-016.692; (004) 0722-230.407

E-mail: [email protected], [email protected]

Web: www.arkhaisculpturepark.ro  

Orar: Sâmbătă–Duminică: 10:00 – 20:00

 Parcul de Sculpturi Arkhai a fost înființat de către sculptorul, artistul plastic Ernő Bartha, artist recunoscut pe plan național și internațional. Construcţia sa a început în 2008, iar de atunci este în continuă dezvoltare. Spaţiul este unic datorită sculpturilor din fân de dimensiuni monumentale pe care le găzduiește. Lucrările și remodelarea terenului s-au făcut în 3 ani, fiind aduse pietre de la Leghia şi Vişta și stânci din Valea Ierii.

Prima construcție a reprezentat gardul de piatră care nu împarte, ci definește, arătând că aici începe o altă lume, diferită de cea în care trăim.

Sanctuarul lui Bacchus (50 m²) se află pe partea dreaptă, pe fațadă regăsindu-se un relief, sculptat în 2012, după o relicvă despre Bacchus din Epoca Romană, găsită în Dobrogea. Figura centrală este Bacchus, apoi, în dreapta sus, Călăreţul Trac, iar în partea de jos Panul cu fructele. În stânga se află nimfele, dansând. În fața pivniței întâlnim pavilonul de vară (60 m²) şi un cuptor tradiţional tip stup.

Observăm de asemenea o casă veche de 100 ani din stejar, adusă din Maramureș, care are în interior un cuptor tradiţional tip stup.

Parcul şi-a deschis oficial porțile în 2014, de atunci s-au organizat numeroase evenimente, concerte, proiecții de film în aer liber, tabere şi workshopuri de creație, programe pentru copiii și tineret (echitație, ateliere de textil, ceramică, teatru etc.).