Palatul Banffy este cel mai important edificiu laic din Transilvania, realizat în stilul baroc, influentând întreaga arhitectură barocă din acest principat. Familia Banffy a fost una dintre cele mai bogate și mai influente familii de aristrocați din Transilvania.
În 1790 capitala Transilvaniei se mută de la Sibiu la Cluj, iar contele Gheorghe Banffy a fost numit guvernator. Pentru acest fapt el avea nevoie de o reședință pe măsura rangului său. Astfel l-a angajat ca proiectant și constructor pe arhitectul Sibiului, Johann Blaumann, care va construi palatul între anii 1774 – 1786. Faţada principală este una impunătore, şi păstrează blazonul familiei nobiliare grifonul încoronat cu sabie, simbol heraldic, încadrat de alţi doi grifoni. Această faţadă este ornamentată cu statui reprezentând personaje ale mitologiei antice: Marte, Minerva, Apollo, Diana, Hercule, Perseu, realizate de către cel mai mare sculptor al epocii baroce din Transilvania, Anton Shuchbauer.
Între oaspeţii palatului s-au numărat împăratul Francisc I, împărăteasa Karolina, şi Franz Lizt.
În curtea palatului a fost amenajat primul cinematograf din Cluj. Începând cu anul 1951, palatul adăposteşte colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
Website: www.macluj.ro/palatul-banffy