Skip to content
Castelul Kornis din satul Mănăstirea

Castelul Kornis din Mănăstirea, comuna Mica

Pe o terasă de pe malul Someşului în apropierea municipiului Dej, în satul Mănăstirea, comuna Mica, în secolul al XVI-lea, Kristof Kereszturi ridică un important castel: Castelul Kornis. Datorită statuilor din piatră sub formă de inorogi, amplasate la intrarea în castel, castelul mai este cunoscut și sub denumirea de castelul cu inorogi.

În urma căsătoriei dintre Korniș Boldizsár și fica lui Kristof Kereszturi, castelul revine tinerilor.  Dezvoltarea castelului este strâns legată de numele familiei Korniş, de unde provine și numele castelului. În acea perioadă a fost realizată extensia etajului al doilea, adăugarea pe latura de nord a două bastioane, decorarea încăperilor castelului  precum şi refacerea turnului de acces în castel. Turnul era protejat de un şanţ de apă, acesta păstrându-se și în prezent. O icoană sculptată în anul 1700, dădea credință oamenilor că Maica Domnului este protectoarea castelului, icoana păstrându-se și în prezent la Muzeul Municipal Dej.

Ultimele modificări făcute la castel au fost realizate în timpul lui Kornis Zsigmond. În acea perioadă se adaugă două noi bastioane octogonale în partea nordică a castelului, se reface turnul de la intrarea în castel, și are loc redecorarea încăperilor castelului cu fresce pe tavane.

În caz de pericol și pe parcursul nopții, puntea suspendată de la intrare era ridicată, oferind astfel o siguranță în plus castelului.

După naţionalizare, impresionante colecţii de cărţi (biblioteca de aproximativ 9000 de volume) precum şi un  adevărat muzeu cinegetic au fost distruse. Castelul e proprietate privată, dar poate fi vizitat, acesta fiind neîngrădit.