Skip to content
Biserica Reformat-Calvina Izvorul Crisului, o cladire alba cu un turn inalt din lemn, inconjurata de un zid de piatra si vegetatie

Biserica Reformat – Calvină Izvorul Crișului

Biserica Reformată-Calvină Izvorul Crișului, situată într-o zonă încărcată de istorie a județului Cluj, a fost atestată documentar în secolul al XIV-lea. Aceasta face parte din grupul de biserici impresionante din Țara Călatei, zonă care reprezintă leagănul tradiţiilor populare vechi de mai multe secole.

Biserica este construită din piatră și este înconjurată de un zid care datează din secolul al XIV-lea. Aici regăsim importante elemente de arhitectură, care prin frumusețea lor păstrează vie istoria acestor locuri. Clopotnița, tavanul casetat pictat policrom, orga, țesăturile cu motive specifice, toate acestea ilustrează tradițiile și obiceiurile comunității.

În patrimoniul bisericii se află un covor turcesc de valoare inestimabilă, donat bisercii în anul 1754 de către un localnic. Acest covor i-a fost daruit de către principele György Rakóczi al II-lea, ca semn de recunoștință pentru ajutorul lui în tratarea rănilor principelui, în urma unei bătălii.