Skip to content
Biserica Reformat-Calvină Câmpia Turzii

Biserica Reformat-Calvină Câmpia Turzii

Biserica Reformat Calvină din municipiul Câmpia Turzii a fost construită  printr-o donație prin testament a principelui calvin al Transilvaniei – Ferenc Rhédei și este atestată documentar în anul 1680 – acest an îl regăsim pe o placă din interiorul bisericii și pe turnul clopotniță. În epoca construirii sale era biserica localității Ghiriș Arieș atesată documentar în anul 1219, în prezent este cel mai vechi edificiu păstrat în zona Câmpia Turzii. 

Biserica face parte din categoria de biserici fortificate ale Transilvaniei realizate în stilul baroc. Zidul de apărare are o circumferință de 75m și o grosime de 60 cm, este sprijint de contraforturi și prezintă orificii de observare și ripostă în caz de atac. 

Contesa Serédi Sophia a susținut finaciar ridicarea portalului de intrare pe care care sunt scluptate anul 1702, numele și blazonul contesei. În anul 1786 s-a refăcut interiorul și s-a reparat bolta cu sprijinul contesei Rachel Kendeffy, al cărei nume este inscripționat pe o placă de marmură amplasată în stânga amvonului.

De la construirea sa până în prezent a rămas biserica parohială a comunității reformat-calvine locale.