Biserica Ortodoxă ,,Sfinții Mihail şi Gavril” din centrul municipiului Turda a fost construită între anii 1926-1935 pe un teren donat de Biserica Română Unită cu Roma. Stilul care reprezintă biserica, este cel neobizatin cu elemente de arhitectură specifice stilurilor arhitectonice românești.
Elementele de orginalitate sunt reprezentate de folosirea a două elemente arhitectonice distincte. Primul element este turla clopotniță, realizată sub forma unei cule oltenești, un omagiu adus domnitorului Mihai Viteazul, cel care a reușit prima unire politică a principatelor românești și care a fost asasinat lângă orașul Turda. Cel de-al doilea element impresionant, se referă la utilizarea modelului de susținere a boltelor în stilul moldovenesc, dezvoltat în timpul domnitorului Ștefan cel Mare, ceea ce a dus la realizarea unei deschideri cu un diametru de 5.40 m, a turlei centrale.
Arhitectul ce a realizat planurile acestui edificiu monumental a fost Ioan Traianescu, pictura interioară și icoanele fiind opera unor celebrii pictori bisericești ai vremii: Paul Molda și Gheorghe Belizarie. În interiorul bisericii se află o pictură murală de mari dimensiuni care îl înfățișează pe regele Carol al II-lea al României în uniformă de general de vânători de munte cu pelerina Ordinului Mihai Viteazul – acest ordin fiind cea mai importantă distincție militară de război oferită de statul român.
Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre obiectivele turistice din județul Cluj, contactează-ne, fă-ne o vizită sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram. Descarcă aplicația Cluj Tourism din App Store sau Google Play și ai mereu la îndemână recomandările noastre.