Probabil ai trecut de multe ori pe lângă el fără să-l observi, dar știai că Palatul Wass din Cluj-Napoca se numără printre cele mai frumoase edificii din Piața Unirii?
Clădirea îmbină stiluri arhitecturale renascentiste, clasiciste și rococo, elementul principal fiind un cap de bour străpuns de o săgeată, care simbolizează blazonul familiei Wass, primii proprietari ai palatului. În prezent, clădirea aparține Asociației Muzeului Ardelean. Palatul Wass din Cluj a fost donat prin testament de către Otilia Wass, ultima descendentă a familiei care avea o pasiune pentru literatură și organiza frecvent saloane literare.
Istoria Palatului Wass
Casa Wass Cluj este strâns legată de moștenirea nobilă a familiei Wass, aceeași familie care a fost proprietară și a Casei Filstich-Kémeny. Învecinată pe partea dreaptă de Casa Frölich, clădirea palatului își are rădăcinile adânc înfipte în istoria secolelor XV-XVI. Totusi, istoria palatului se leagă de numele altei familii, Gyulai, cea care a deținut edificiul în secolul XVIII-lea. Blazonul familiei Gyulai poate să fie admirat și astăzi în al doilea gang al clădirii.
După moartea contelui Gyulai, sora sa, contesa Franciska Gyulai și soţia lui, au devenit noii proprietari ai clădirii. Se poate spune că palatul a reprezentat un loc de fructificare a pasiunii pentru literatură, Franciska Gyulai organizând aici frecvent saloane literare, obicei pe care ultima moștenitoare, Ottília Wass l-a dus mai departe. Ottília s-a făcut remarcată prin vasta sa cultură și ideile progresiste. Ea a rămas cunoscută pentru traducerea poeziilor, vorbind fluent germană, engleză și italiană.
În timpul vieții contesei Ottília Wass, aspectul exterior al clădirii suferă modificări importante, renunțându-se la ornamentația barocă și adoptându-se stilul istoricist care dăinuie până în prezent. Blazonul familiei Wass, vizibil pe frontonul construcției, a dus la denumirea alternativă a palatului, cunoscut și sub numele de „Casa cu cap de bour”. După decesul contesei, în anul 1917, o colecție valoroasă de piese de mobilier și artă decorative ce datează din secolele XVIII – XIX, au revenit Muzeului Ardelean. În prezent, aceste obiecte pot să fie admirate în cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
În cadrul palatului Wass a luat naștere și fotografia de reportaj din Transilvania, la inițiativa fraților Dunky. Ei au închiriat de-a lungul timpului spațiile aflate la parterul palatului Wass, unde au deschis un atelier de fotografie pe o perioadă lungă de timp (între sfârșitul secolului al XIX-lea și până la Primul Război Mondial).
Frații Dunky, pionieri ai fotografiei de reportaj în Transilvania, au reușit să surprindă în imagini câteva dintre cele mai semnificative momente ale orașului în secolul al XIX-lea. Printre acestea se numără vizita împăratului Franz Josef din 1895 și reprezentația baletului vienez la Cluj. Recunoașterea muncii lor remarcabile a venit în 1898, când au fost onorați cu titlul de Fotografi de Curte.
Frumusețea Palatului Wass poate să fie admirată și astăzi în Piața Unirii, nr. 11, fiind lipit de Palatul Josika.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte palate Cluj sau castele din Cluj, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!