Skip to content

Obiective istorice în Cluj: câteva locuri pline cu povești de odinioară

Obiective istorice pe care nu trebuie să le ratezi în Cluj

Dacă ești în căutarea unor obiective istorice în Cluj, pline cu povești de odinioară, cu siguranță cele prezentate în acest articol ți se vor părea interesante. Monumentele și atracțiile turistice reprezintă singura modalitate prin care un oraș are posibilitatea de a-și spune povestea într-un mod autentic, iar descoperirea istoriei din spatele oricărei clădiri, statui sau monument îți va transforma automat experiența turistică într-una inedită.

Bastionul Croitorilor

Plimbându-te pe străduțele încărcate de istorie din centrul Clujului, la mai puțin de 5 minute de mers pe jos de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, te vei întâlni cu Bastionul Croitorilor

Construit în secolul al XV-lea cu scop de apărare, Bastionul Croitorilor este unul dintre puținele turnuri de fortificație care au făcut parte din Vechea Cetate a Clujului, fiind, totodată, singurul care s-a păstrat intact de-a lungul timpului. Denumirea acestuia provine de la breasla croitorilor care au întreținut și păzit orașul în acel punct. 

Între anii 1709 – 1711, Bastionul Croitorilor a fost reconstruit și a căpătat forma în care îl întâlnim astăzi. Sute de ani mai târziu, între 1956 – 1957, acesta a fost restaurat cu scopul de a-l transforma într-un muzeu de istorie, însă autoritățile comuniste de atunci nu au permis acest lucru. Astăzi, Bastionul Croitorilor a fost transformat într-un Centru de Cultură Urbană și face parte din lista de obiective turistice din Cluj care nu trebuie ratate.

Obiective turistice Cluj câteva atracții pline de istorie 2

Baba Novac

Chiar în fața Bastionului, șade statuia lui Baba Novac, care comemorează evenimentele îngrozitoare ce au avut loc în acea zonă, de-a lungul istoriei. 

În anul 1601, după bătălia de la Mirăslău, fostul general al lui Mihai Viteazu, Baba Novac a fost capturat și ars pe rug de către nobilii maghiari. Trupul său neînsuflețit a fost tras în țeapă și expus în public, chiar în locul în care astăzi de află Bastionul Croitorilor. 

Statuia lui Baba Novac a fost ridicată în anul 1975, fiind opera sculptorului Virgil Fulicea, iar astăzi face parte din categoria celor mai importante obiective turistice din Cluj. 

Cetățuia din Cluj-Napoca

Fără doar și poate, o plimbare de seară pe vestita Cetatuie Cluj trebuie să facă parte din lista ta de activități atunci când ajungi în orașul supranumit Inima Transilvaniei

Obiective turistice Cluj câteva atracții pline de istorie 3

Când vorbim de Cetățuie Cluj, ne referim la fosta fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, ce veghează întregul oraș de pe dealul cu același nume. A fost ridicată în formă de stea, cu scopul de a asigura un post de apărare și un punct de control al trupelor austriece asupra orașului. De-al lungul timpului, a fost utilizată și ca închisoare, în special în timpul Revoluției din 1848. 

Lucrările de amenajare a Dealului Cetățuii au început încă din perioada comunismului și au făcut din Cetățuie unul din cele mai îndrăgite atracții din Cluj. Din vechea fortificație au mai rămas porțile de acces din Sud-Est și Nord, o parte din ziduri, câteva clădiri și reduta. 

Astăzi, Cetățuia Cluj atrage turiștii atât datorită valorii istorice pe care o are, dar și datorită priveliștii care te lasă fără cuvinte.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn