Skip to content

Muzee din Cluj: mai aproape de natură și de tradițiile clujene

Altfel de muzee Cluj – între tradiție și modern

Dacă îți dorești să explorezi orașul și împrejurimile, cu siguranță ți-ai trecut pe listă și câteva muzee din Cluj. Astăzi, te ajutăm să descoperi obiective inedite, care aduc în prezent povești și tradiții specifice satelor clujene de odinioară, într-un stil inedit.

Muzeul Căsuța Bunicii

Muzeul Căsuța Bunicii nu spune doar povestea satului de munte clujean de odinioară, ci și povestea unui tânăr iubitor de tradiții, care și-a dorit să păstreze la loc de cinste o parte din zestrea culturală a bunicilor, străbunicilor și a bătrânilor din Măguri Răcătău.

Timp de 2 ani, Tudor Mihai Chechedi, un adolescent pasionat de tradiții și folclor, a umblat din casă în casă, colecționând obiecte vechi, aflând întrebuințarea și povestea fiecăruia dintre ele. Totul a început de la 2 farfurii primite de la bunica, apoi vecinii i-au sărit în ajutor, oferind, la rândul lor, îmbrăcăminte tradițională, ștergare, fețe de pernă, unelte și ustensile cu zeci și sute de ani vechime.

Muzee Cluj_Căsuța Bunicii

Dorința de a păstra viu tezaurul local și de a-i împărtăși tainele cu toți cei care vizitează zona l-au determinat să deschidă propriul muzeu în 2020. Căsuța Bunicii, o cămăruță albastră de poveste, adăpostește sute de comori nebănuite ale secolelor întregi de tradiție.

Astăzi, odată ce ajungi la Căsuța Bunicii, Tudor îți vorbește cu răbdare și sclipire în priviri despre fiecare articol prezent în muzeu. Cămășile vechi de peste 100 de ani, obiectele de lemn ori strachinile pictate spun mai departe poveștile satului transilvănean de munte și ale generațiilor întregi de clujeni care au locuit pe aceste meleaguri.

Muzeul Satului Mărișel

O altă invitație spre tradiție și întoarcerea la rădăcini ți-o face Muzeul Satului Mărișel. O colecție impresionantă de obiecte, cu până la 150 de ani vechime, îți dezvăluie o parte din esența și istoria uneia dintre localitățile de seamă ale Țării Moților aflate pe teritoriul județului Cluj.

Muzeul Satului Mărișel este adăpostit de o casă tradițională, construită chiar de membrii comunității de aici, și include o selecție vastă de obiecte fundamentale din patrimoniul cultural al zonei: costume populare, obiecte de cult, un război de țesut ce datează din 1906, ticlăzău, solnițe, compas din lemn, sobă de metal, oală de sarmale, precum și o mulțime de alte unelte sau ustensile prezente în casele de odinioară.

Muzee Cluj_ Muzeul Satului Mărișel

Un alt element al colecției de o valoare inestimabilă îl reprezintă colecția de cărți de cult, o parte dintre acestea făcând parte din patrimoniul național de carte veche românească.

Dacă îți dorești să descoperi tradiția împrejurimilor și să călătorești, pentru câteva minute, în vremuri de demult, te sfătuim să incluzi Muzeul Satului Mărișel pe lista obiectivelor turistice.

Parcul Arkhai

Tradițiile, natura și vechiul se împletesc într-un mod inedit și în Parcul Arkhai, de această dată într-o formă rafinată artistic, adusă în contemporan prin sculpturile artistului plastic Ernő Bartha.

Situat la marginea satului Vlaha, la doar 22 de kilometri de Cluj-Napoca, terenul de aproximativ un hectar, destinat inițial agriculturii, s-a transformat într-un spațiu de expoziție și nu numai, plănuind să devină o oază în care omul, natura și arta sunt în perfectă armonie.

Pe lângă sculpturile spectaculoase, realizate din fân, Parcul Arkhai este recunoscut pentru casa maramureșeană tradițională pe care o adăpostește. Construcția realizată din lemn de stejar, veche de peste 100 de ani, urmează să devină casă de oaspeți pentru cei care își doresc o experiență altfel, autentică. Totodată, în parc există și Sanctuarul lui Bacchus, o cramă cu boltă, construită printr-o tehnică tradițională.

Muzee Cluj_Parcul Arkhai

Astăzi, Parcul Arkhai poate fi vizitat ca atare (în sezonul cald, în fiecare weekend) sau ca gazdă a nenumăratelor evenimente pentru comunitate: concerte, proiecții de film în aer liber, tabere, ateliere pentru copii și tineri, etc. Toți cei care-i trec pragul pot contribui la dezvoltarea parcului, prin donații sau voluntariat.

Tradiția – de la vechi la nou

Indiferent că alegi Căsuța Bunicii, Muzeul Satului Mărișel sau Parcul Arkhai, suntem siguri că te vei bucura de o experiență minunată în fiecare dintre aceste muzee Cluj. Trecutul este cel care dictează, într-o mare măsură, cum planificăm prezentul și viitorul, așa că este important ca unele lecții să rămână încă vii, prin aceste tezaure culturale de o valoare inestimabilă.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective turistice Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn