Skip to content

Locuri de vizitat la 50 de km de municipiul Cluj-Napoca

Locuri de vizitat la 50 de km de municipiul Cluj-Napoca 1

3 destinații deosebite de descoperit la aproximativ 50 de km de oraș 

Municipiul Dej, satul Mănăstireni și minunatul defileu al Someșului Rece sunt 3 locuri de vizitat la 50 de km de Cluj absolut încântătoare. Aceste destinații din județul Cluj sunt ideale pentru momentele în care dorești să lași în urmă agitația cotidiană și să descoperi frumusețile locale. 

Descoperă, în cele ce urmează, câteva obiective turistice deosebite pe care le vei întâlni vizitând aceste zone ale județului. Sperăm ca informațiile pe care le vei regăsi în rândurile de mai jos să îți stârnească interesul de a le include pe lista ta de destinații pentru viitoarele tale escapade. 

Dejul, un oraș cu o istorie bogată 

Municipiul Dej este un oraș cu o istorie îndelungată, ce datează încă din cele mai vechi timpuri. Acesta a reprezentat un oraș de mare importanță pe timpul Transilvaniei medievale, datorită minei de sare exploatate încă din perioada romană.

Locuri de vizitat la 50 de km de municipiul Cluj-Napoca 2

A fost atestat documentar pentru prima oară în anii 1061, la acea vreme fiind cunoscut sub denumirea de „Dees”. Monumentele și edificiile pe care le vei întâlni aici îți vor „șopti” o fărâmă din povestea orașului, oferindu-ți o experiență unică. 

Printre cele mai captivante obiective pe care merită să le bifezi într-o vizită la Dej se află Muzeul Locomotivelor, Muzeul Municipal, și Biserica Reformat Calvină. De asemenea, Sinagoga pe care o vei întâlni aici este una dintre cele mai mari din Europa Centrală, construită la început de secol XX cu o capacitate de 900 de persoane. 

Satul Mănăstireni, alături un valoros edificiu religios 

În regiunea vestică a județului Cluj, vei avea ocazia să te întâlnești cu cea mai valoroasă biserică fortificată din Țara Călatei, conform specialiștilor. Este vorba despre biserica Reformat-Calvină, situată în satul Mănăstireni din comuna cu același nume.  

Fiind ridicată în secolul al XIII-lea, edificiul religios a trecut cu succes testul timpului, suferind de-a lungul timpului mai multe modificări. Acest fapt a dus la suprapunerea mai multor stiluri arhitectonice (romanic, gotic, renascentist, baroc), transformând-o, astfel, într-una dintre cele mai interesante monumente religioase din Transilvania. 

Locuri de vizitat la 50 de km de municipiul Cluj-Napoca 3

Elementele care îi conferă valoarea sa unică sunt reprezentate de un ceas solar alături de 3 sculpturi inedite: un basorelief al unei fecioare ce alăptează 2 șerpi, doi lei funerari din perioada romană și un basorelief al Sfântului Arhanghel Mihail.

Defileul din Măguri-Răcătău 

Printre cele mai deosebite atracții naturale din județ se află și Defileul Someșului Rece din comuna Măguri-Răcătău. Acesta se situează între Gura Negruței și locul La Luncuță. 

Indiferent de anotimp, această destinație te va răsfăța cu peisajele sale feerice și cu aerul de munte specific locului. În ciuda legilor naturale, pe versanții stâncoși ai defileului vei întâlni copaci, ceea ce oferă zonei un cadru desprins parcă din altă lume. De asemenea, dacă ești iubitor de alpinism, aici te vei putea bucura de pasiunea ta pe unul dintre traseele din zonă. 

Așadar, atunci când vrei să evadezi din agitația marilor orașe și vrei să pleci în căutarea unor bijuterii turistice captivante, pornește cu încredere către aceste 3 locuri de vizitat la 50 de km de Cluj. 

Dacă dorești să afli mai multe informații despre turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn