Înființată în anul 1920, Grădina Botanică din Cluj are o suprafață de 14 ha și deține o colecție impresionantă de plante care însumează aproximativ 10000 de specii. Spațiul este subordonat în prezent Universității „Babeş-Bolyai” și poartă numele de Grădina Botanică „Alexandru Borza”, după profesorul care a înființat pentru prima dată un astfel de spațiu la Cluj. Grădina este împărțită în mai multe sectoare, precum: economic şi medicinal, fitogeografic, sistematic, ornamental și o zonă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. În incinta acestui spațiu sunt situate și Institutul Botanic, Muzeul Botanic și Herbarul Universității, care adăpostesc 750000 de coli de plante presate care provin din diferite regiuni ale globului.
Compartimentul ornamental
Grădina Botanică din Cluj adăpostește o gamă largă de plante decorative care variază în funcție de sezon. Primăvara, vizitatorii pot admira peste 120 de tipuri de lalele, zambile, brândușe și narcise. Vara, sectorul ornamental este plin de trandafiri, cu aproximativ 350 de varietăți, alături de flori de grădină cunoscute în întreaga lume. În acest sezon pot fi găsite și peste 200 de specii și varietăți din genuri precum Tagetes, Zinnia, Petunia, Callistephus, Dahlia, Canna, Gladiolus, Ocimum, Verbena, Ipomoea și multe altele.
Compartimentul fitogeografic
Grădina japoneză, amenajată în stilul tradițional „gyo-no-niwa”, aduce un colț de Orient prin peisajele sale specifice. Flora României este excelent reprezentată, cu plante din toate regiunile geografice, de la Câmpia Transilvaniei, Munții Carpați și zona Banatului, până la Moldova, Oltenia și litoralul Mării Negre. O altă atracție remarcabilă este grădina romană, cunoscută drept grădina lui Pliniu, dominată de statuia zeiței Ceres și flancată de sicrie romane autentice, descoperite în vechiul oraș Napoca. Aici se cultivă plante din vechile orașe romane, multe dintre ele având denumiri care se regăsesc și în numele popular al plantelor din România.
Compartimentul sistematic
Unul dintre cele mai mari sectoare din Grădina Botanică „Alexandru Borza”, întins pe 4 hectare, include principalele familii de plante. Grădina dispune și de două sere dedicate plantelor din zonele ecuatoriale, tropicale și subtropicale, esențiale pentru cercetare. Complexul de sere este compus din șase secțiuni: sera pentru plante acvatice, cea pentru palmieri și o alta pentru vegetația mediteraneană și australiană, sera cu suculente și bromelii, și sera cu ferigi și orhidee. Ansamblul de sere a fost construit în anul 1960 și ocupă puțin peste 2000 m2.
Un alt obiectiv de interes pentru vizitatori este turnul de apă, utilizat în trecut ca și rezervor pentru a iriga suprafața grădinii botanice. În prezent este utilizat ca și punct de observație, oferind o priveliște de ansamblu asupra diversității speciilor de arbori din zonă și totodată și a structurii coronamentelor la foioase și rășinoase. În luna iunie, florile arborelui de lalea (Liriodendron tulipifera) pot fi admirate direct pe ramurile arborelui.
Compartimentul economic și medical
Sectorul economic organizează plantele în funcție de utilizarea lor: alimentare, tehnice, furajere, melifere și tinctoriale. În interiorul lui putem să găsim colecția plantelor considerate cele mai utile, întrebuințate direct sau indirect de către om.
O componentă importantă a sectorului economic este reprezentat de plantele medicinale, incluzând specii spontane și cultivate cu proprietăți farmaceutice datorită compoziției chimice. Acestea sunt folosite ca remedii naturale pentru tratarea diferitelor afecțiuni digestive, cardiovasculare, hepatice, respiratorii și circulatorii.
Compartimentul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere
Pentru a sprijini persoanele cu deficiențe de vedere, a fost amenajat un spațiu de 150 m² lângă grădina japoneză unde sunt expuse plante care pot fi percepute prin miros sau atingere. Levănțica, melisa, rozmarinul și alte plante aduc o experiență multisenzorială pentru cei cu simțuri dezvoltate. Informațiile despre specii, precum denumirea și utilizarea lor, sunt oferite atât în scriere clasică, cât și în Braille.
Grădina Botanică „Alexandru Borza” este o oază de liniște pentru vizitatori, fiind un important centru de interes și pentru cercetători. Programul de vizitare este de luni până duminică, între orele 09:00 și 20:00. Serele sunt deschise între orele 09:00 și 18:00, iar muzeul botanic este deschis de luni până vineri, între orele 9:00 și 15:00.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre grădini din Cluj și alte obiective turistice, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!