Skip to content

Istoria cinematografelor clujene

cinematografe cluj

Aflat pe al doilea loc în țară ca număr de cinematografe Cluj-Napoca este un oraș cunoscut pentru numeroșii săi cinefili. Primul cinematograf a fost inaugurat în anul 1906, iar prima proiecție a durat 10 minute, reprezentând imagini din viața de zi cu zi dintr-un oraș. În prezent, în oraș există un număr de 8 cinematografe, cele mai vechi datând din secolul al XX-lea. O parte dintre ele sunt utilizate în continuare ca și spațiu de proiecție, în timp ce altele s-au transformat în spații culturale. 

În acest articol vom discuta despre 4 cinematografe din Cluj-Napoca cunoscute, precum: cinema Victoria, cinema ARTA, cinema Favorit, Cinema Republica (actualul Cinema Florin Piersic). 

📷 Foto: visitcluj.ro, clujlife.com, clujulcultural.ro, stiridecluj.ro

Cinema Victoria

Situat în zona istorică a orașului, pe Bulevardul Eroilor, nr. 51, Cinema Victoria are o vechime de peste 100 de ani, timp în care a funcționat neîntrerupt. În prezent, cinematograful este administrat de către Asociația Victoria Film, care promovează arta și programele culturale. 

Cinematograful a rulat de-a lungul timpului proiecții de filme românești, clasice și internaționale, producții de artă, făcând parte din rețeaua Europa Cinemas. Totodată, cinematograful este și gazda unor evenimente europene, precum Les Films de Cannes à Cluj-Napoca, dar și a evenimentelor culturale, aici fiind susținute lansări de cărți, vernisaje și spectacole de teatru. În același timp, clădirea este și locația principală pentru Transylvania International Film Festival (TIFF) și International Film Festival Comedy – Comedy Cluj.

cinema Victoria
📷 Foto: visitcluj.ro

Cinema ARTA

Unul dintre cele mai vechi cinematografe din țară, Cinema ARTA, inaugurat în data de 30 octombrie 1913, încântă cinefilii și azi cu proiecții de filme și alte tipuri de evenimente culturale și artistice pe care le găzduiește în spațiu. 

Cinematograful a fost construit de către Dávid Sebestyén în perioada 1912-1913, după planurile arhitecților Kármán Alldár și Ullmann Gyula. La început, spațiul a funcționat sub numele de „Cinematograful Universității”, urmând să fie schimbat în anul 1919 în „Cinema Select”. Deși era un spațiu mic, cinematograful a avut un rol important în viața culturală clujeană din secolul XX. Aici a fost orgaznizată premiera filmului Escortata (A tolonc), cel de-al doilea lungmetraj produs de studioul lui Jenő Janovics. 

Cinematograful a intrat în administrarea statului odată cu instaurarea regimului comunist și a funcționat așa o lungă perioadă de timp, până în anul 2011, când a devenit proprietatea familiei Sebestyen. De atunci, locația funcționează ca și spațiu de proiecție. 

cinema Arta - cinematografe Cluj
📷 Foto: festival.sonoro.org

Cinema Favorit

Aflat în incinta palatului Urania, cinema Favorit a fost cândva cel mai vechi cinematograf din oraș și unul dintre cele mai vechi din Transilvania. Locul a luat naștere odată cu construirea clădirii, în anul 1910, și a fost folosit ca și spațiu de proiecție în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, (începând cu anul 2016, când spațiul a intrat sub administrația primăriei), spațiul este utilizat în scop cultural, fiind redenumit ca „Centru Cultural Urania Palace”.

cinema Favorit
📷 Foto: clujulcultural.ro

Cinema Republica (actualul Cinema Florin Piersic)

Unul dintre cele mai cunoscute cinematografe Cluj-Napoca este Cinema Florin Piersic, amplasat în Piața Mihai Viteazu nr. 11. Inaugurarea lui s-a făcut în anul 1963 sub denumirea de „Cinema Republica” și a primit denumirea din prezent în anul 2011, după un amplu proces de modernizare. 

Cinema Florin Piersic a fost primul cinematograf din oraș care a adus ceva inovator pentru cinefili: posibilitatea de vizionare a filmelor pe un ecran într-o formă semicirculară, cu o lățime mult mai mare față de ce oferea concurența pe atunci. De asemenea, spectatorii s-au putut bucura și de posibilitatea vizionării filmelor în format 3D. 

Cinematograful găzduiește în fiecare vară și evenimente din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și este locul central de deschidere a festivalului Comedy Cluj. La intrare, oamenii se pot bucura și de o cafenea tematică numită „La Mărgelatu”, denumirea fiind inspirată din filmele în care a jucat actorul al cărui nume îl poartă în prezent cinematograful. 

cinema Florin Piersic
📷 Foto: planiada.ro

Dacă dorești să afli mai multe informații despre cinematografe Cluj-Napoca și alte obiective turistice sau culturale, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn