Skip to content

Pătrunde în fascinanta lume a Clujului cultural

Pătrunde în fascinanta lume a Clujului cultural 1

Clujul cultural: activități culturale de care te poți bucura în Inima Transilvaniei 

Clujul cultural este o importantă latură a județului din Inima Transilvaniei. Reprezentând unul dintre cele mai puternice centre culturale și sociale ale țării, întreg județul găzduiește zilnic o mare varietate de activități și evenimente captivante din sfera artistică și socio-culturală. 

Municipiul Cluj-Napoca este centrul activităților culturale din județ, aici regăsindu-se numeroase instituții de profil și asociații independente ce contribuie la dezvoltarea acestui sector. În cele ce urmează, te invităm să descoperi o mică parte din Clujul cultural și sperăm că evenimentele viitoare, alături de multitudinea de obiective turistice captivante, te vor determina să îi faci și o vizită.

Concerte, piese de teatru și spectacole

Într-o călătorie prin universul cultural clujean, vei descoperi că oferta teatrelor și a instituțiilor de spectacole, atât de pe raza municipiului, cât și din împrejurimi, este una cât de poate de diversă și efervescentă. Așadar, este puțin probabil să te întâlnești cu plictiseala în cadrul județului nostru.

Pătrunde în fascinanta lume a Clujului cultural 2

Indiferent că optezi pentru piese de teatru, operă, concerte de muzică simfonică, folclorică, jazz și nu numai, suntem convinși că vei găsi cel puțin un eveniment care va fi în armonie cu gusturile tale culturale. 

Artă și expoziții 

Iubitorii de artă se pot conecta la spiritul artistic al Clujului cultural vizitând încântătoarele expoziții din cadrul galeriilor de artă. Pornind pe urmele creativității într-un tur artistic al județului și interacționând cu astfel de spații ce găzduiesc sau chiar nasc idei, vei avea posibilitatea de a vedea lumea printr-o altă perspectivă, prin ochii talentaților artiști locali și nu numai. 

Te încurajăm să calci atât pragul galeriilor de artă ce au deja tradiție în viața culturală clujeană, cât și cel  al spațiilor mai neconvenționale, dar unde arta e la ea acasă. Printre acestea amintim Centrul de Cultură Urbană de la Cazinoul din Parcul Central și cel găzduit de Bastionul Croitorilor, Casa Tranzit, Iaga Contemporary Art, Galeria Quadro și Galeria Universității de Artă și Design situată în interiorul Casei Matei Corvin.

Pătrunde în fascinanta lume a Clujului cultural 3

Muzee 

Viața culturală a locului nu putea fi cu adevărat completă fără colecțiile și exponatele inedite din cadrul muzeelor. Pe întreg teritoriul județului, vei putea descoperi interesanta poveste a acestor meleaguri și te vei putea delecta cu o mare varietate de artefacte ce datează încă din cele mai vechi timpuri. 

Fiecare muzeu din județul Cluj ascunde comori la care nu te aștepți, aici regăsindu-se singura colecție propriu-zisă de meteoriți, un cuib de ouă de dinozauri și numeroase exponate etnografice și istorice care te trimit înapoi în timp. 

Printre muzeele pe care te sfătuim să nu le ratezi amintim: Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Mineralogie aflate în municipiul Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie din Turda, Muzeul Satului din Mărișel și Parcul de Sculpturi Arkhai.

Pătrunde în fascinanta lume a Clujului cultural 4

Cinematografe, centre culturale și nu numai 

Județul Cluj este recunoscut pentru multiculturalitatea sa, iar evenimentele organizate de către centrele culturale contribuie într-o mare măsură la dezvoltarea vieții culturale locale. Astfel, comunitatea are posibilitatea de a se familiariza mult mai ușor cu specificul fiecărei identități în parte.  

De asemenea, cinefilii se pot bucura de numeroase cinematografe și proiecții găzduite de județul Cluj, aici având loc, de peste 2 decenii, cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România, TIFF. 

Nu în ultimul rând, un județ cu o istorie atât de îndelungată reprezintă prin sine un adevărat izvor cultural. Chiar și printr-o simplă plimbare relaxantă pe străzile pietruite de amintiri ale municipiului Cluj-Napoca și admirând arhitectura maiestuoasă a fostelor palate, vei putea descoperi o fărâmă din Clujul cultural și istoric. 

Dacă dorești să afli mai multe informații despre turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn