Skip to content

Castele și palate din județul Cluj: Atracții turistice pe care să le vizitezi

Castele din județul Cluj care merită vizitate 

Dacă faci parte din categoria iubitorilor de istorie, îți prezentăm câteva castele Cluj de care vei rămâne, cu siguranță, impresionat. Atmosfera medievală resimtiță în jurul acestor obiective turistice reușește, pentru câteva momente, să trimită pe oricine înapoi în timp. 

Castelul Bánffy din Bonţida 

La aproximativ 30 de kilometri distanță de municipiul Cluj-Napoca, este situat Castelul Banffy din Bonțida

Cunoscut cândva sub denumirea de „Versailles-ul Transilvaniei”, Castelul Banffy din Bonțida reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase castele din Cluj. Construcția acestuia a fost realizată în mai multe etape începând cu secolul al XVI-lea, fiind finalizat abia patru secole mai târziu. Datorită acestui aspect, arhitectura castelului este una aparte, putând fi recunoscute atât elemente renascentiste, cât și elemente reprezentative stilului baroc. 

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Castelul Banffy din Bonțida a fost utilizat ca și spital militar. Finalul războiului aduce mari daune structurii, fiind în mare măsură vandalizat și incendiat de către trupele germane.

Banffy Castle 2

Impresionanta piesă arhitecturală a fost readusă în atenția publicului datorită festivalului de muzică Electric Castle, care începând cu anul 2013 dă viață castelului în fiecare vară. În prezent, castelul se află sub administrarea Fundației Transylvania Trust, care are ca scop restaurarea domeniului de la Bonțida. 

Pe lângă bijuteria arhitecturală situată în comuna Bonțida, din lista de castele din Cluj pe care nu trebuie să le ratezi, face parte și Castelul Banffy Gilau

Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău

Construit în stilul Renașterii Transilvănene, castelul Banffy din Gilău face parte din lista monumentelor istorice din județul Cluj, lista ce a fost elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România. 

Castele și palate Cluj 3

Castelul datează începând cu secolele XII-XIII, fiind construit în stilul Renașterii Transilvănene. Structura alcătuită din 30 de dormitoare este dispusă pe 2 nivele, accesul la etaj realizându-se prin una din cele 5 scări existente – trei exterioare și două interioare. 

Turiștii sunt impresionați de curtea de dimensiuni impresionante a castelului, dar și de cele patru turnuri diferite ca formă și mărime existente în fiecare colț al domeniului. 

În secolul al XVI-lea, Castelul Banffy din Gilău a servit ca și sediu al principesei Transilvaniei Isabella Jagiello Zapolya, urmând ca ulterior acesta să aibă o succesiune de proprietari. În prezent, castelul a fost retrocedat, însă frumusețea exterioară a acestuia poate fi admirată zilnic de ochii turiștilor. 

Palatul Bánffy

Din categoria celor mai importante monumente și castele din Cluj, nu avea cum să lipsească Palatul Banffy

Recunoscut ca fiind cel mai important edificiu laic din Transilvania, Palatul Banffy, situat chiar în centrul orașului Cluj-Napoca, a influențat semnificativ întreaga arhitectură barocă din zonă. 

Castele și palate Cluj 4

În prezent, Palatul Banffy este proprietate publică a județului Cluj, aflându-se în administrația Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Fațada palatului este alcătuită din stema familiei Banffy, susținută de grifoni înaripați și încoronați, împreună cu statuile unor divinități antice precum Marte, Apollo, Hercule și nu numai. 

Aceste castele Cluj, împreună cu Palatul Banffy sunt numai câteva din importantele monumente cu care se mândrește acest județ încărcat de istorie. Dacă ajungi în zona orașului Cluj-Napoca, asigură-te că îți treci pe listă aceste bijuterii ale arhitecturii de altă dată. 

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective de turism Cluj, accesează website-ul nostru sau contactează-ne cu încredere! 

Facebook
Twitter
LinkedIn