Skip to content

Canalul Morii: o scurtă istorie

Canalul Morii o scurtă istorie 1

Descoperă povestea canalului emblematic al Clujului

Canalul Morii a fost și rămâne și astăzi un aspect cu o valoare deosebită pentru municipiul Cluj-Napoca. Este străbătut zilnic de un număr impresionant de persoane, însă puțini sunt cei care îi cunosc povestea. Așadar, în rândurile care urmează, te invităm să descoperi o scurtă istorie a canalului emblematic al Clujului. 

Unde se află Canalul Morii?

Canalul Morii se întinde pe o lungime de 7,2 kilometri, străbătând lungimea străzilor Cardinal Iuliu Hossu și Andrei Șaguna din municipiul Cluj-Napoca. Acesta se desprinde din Someșul Mic la marginea laturii vestice a orașului și se reîntâlnește cu râul în zona cartierelor Mărăști și Bulgaria. 

Născut pentru a asigura curățenie și igienă în oraș

Povestea Canalului Morii începe încă din secolul al XVI-lea. La acea vreme, motivați fiind de vizitele ocazionale ale principelui, dregătorilor și ale soliilor străine, locuitorii Clujului, în frunte cu cei din conducere, au dorit să încurajeze dezvoltarea orașului, pentru a fi o gazdă demnă elitei diplomatice. 

Astfel, în data de 16 aprilie a anului 1558, a avut loc un consiliu orășenesc, unde s-a luat hotărârea ca apa Someșului Mic să fie adusă în imediata vecinătate a orașului, pentru asigurarea curățeniei și a igienei. 

Întregul proces de construcție a fost extrem de eficient, întrucât oficialii urbei au apelat la ajutorul locuitorilor după ce au obținut scutirea orașului de la plata impozitului de la regina Isabella. Astfel, canalul a fost finalizat într-un timp scurt.

Canalul Morii o scurtă istorie 2

Ani mai târziu, a primit funcții industriale 

La începuturile sale, Canalul Morii a răspuns nevoilor de aprovizionare cu apă a orașului. Ani mai târziul, acesta a fost inclus în cadrul industriei, alimentând cele 12 mori constituite de-a lungul cursului său. De aici și-a primit denumirea de Canalul Morii, așa cum a rămas cunoscut până în zilele noastre. 

Anul 1933 marchează finalul perioadei în care Canalul Morii a servit în scop utilitar, după închiderea ultimei mori care funcționa în oraș. 

Canalul Morii al zilelor noastre, un real potențial turistic

Din păcate, Canalul Morii a început să se degradeze treptat din anii 1980 până în prezent, exceptând zona străzii pietonale Andrei Șaguna. 

Cu toate acestea, frumusețea zonei Șaguna este atât de fermecătoare, încât exprimă numaidecât potențialul turistic al emblematicului canal. Plimbările în ceas de seară pe pavajul ce urmează cursul canalului, înconjurat de clădirile vechi și de o atmosferă liniștitoare, te vor binedispune, cu siguranță.

Canalul Morii o scurtă istorie 3

Putem spune că zona Andrei Șaguna, alături de Parcul Cetățuia, Parcul Central și Grădina Botanică „Alexandru Borza” se află printre cele mai potrivite locații din oraș pentru o plimbare romantică și nu numai. 

Așadar, data viitoare când faci o vizită în orașul comoară și treci pe lângă Canalul Morii, merită să te oprești pentru câteva momente să admiri pânza de apă care, cândva, a avut un rol atât de esențial pentru oraș. 

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective de turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

 

Facebook
Twitter
LinkedIn