Skip to content
Rezervația naturală Cheile Turenilor, un peisaj spectaculos cu versanți abrupți, acoperiți parțial de vegetație, ideal pentru drumeții și explorare.

Rezervaţia naturală Cheile Turenilor

Rezervația naturală Cheile Turenilor sau Turului sunt o rezervaţie naturală mixtă (floristică, faunistică, peisagistică), întinsă pe cca. 25 de ha, situate la mică distanță de Cheile Turzii. Acestea au o lungime de aproximativ 2 km, iar pereţii, înalţi de 100-150 m, sunt decoraţi cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peşteri etc. Au fost săpate de Pârâul Racilor în calcare jurasice.

În ceea ce priveşte flora sunt prezente o serie de plante precum florile de piatră, garofiţa de munte, arbuşti-păducelul, alunul, măceşul, etc. Fauna este reprezentată prin insecte, amfibieni (buhai de baltă, triton transilvănean), păsări (corbul, pitrarul sur), etc.

Din punct de vedere arheologic aici s-au descoperit peste 50 de complexe de locuire, datate din neoliticul mijlociu.

Traseul prin chei este îngust și accidentat, iar pentru facilitarea accesului, în anul 2018, Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj a echipat versantul stâng cu scoabe metalice pentru picioare și cabluri din oțel. Cu ajutorul unui echipament minim, alcătuit din ham, lonje și cască, oricine poate parcurge traseul pe firul apei.