Skip to content
Muzeul Mitropoliei Clujului

Muzeul Mitropoliei Clujului

Adresa: Piaţa Avram Iancu, nr. 18 (la subsolul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe)

Telefon: (004) 0264-431.004

Web: http://www.mitropolia-clujului.ro/muzeul-mitropoliei/

Orar: Marţi–Sâmbătă: 10:00 – 17:00

          Duminică: 12:00 – 17:00

 

În palatul Arhiepiscopiei Clujului din Piața Avram Iancu a fost amenajat în anul 1924, la inițiativa episcopului Nicolae Ivan, un Muzeu Eparhial. Acest muzeu a fost deschis pentru public în anul 1938, colecțiile sale fiind amenajate în câteva spații de etajul al doilea al reședinței eparhiale.

În perioada anilor 2000, muzeul a fost reorganizat într-un spațiu aflat la subsolul catedralei pentru a fi redeschis pentru public la inițiativa mitropolitului Bartolomeu Anania. Reorganizarea colecției a fost realizată de un colectiv de specialiști coordonat de academicianul Marius Porumb. Muzeul a fost  redeschis în data de 6 decembrie 2011, în prezența noului Mitropolit al Clujului IPS. Andrei Andreicuț și a Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

Colecția muzeală cuprinde un important patrimoniu de carte veche românească și icoane pe lemn și pe sticlă de secol al XVII-lea, pictate în centrele iconografice de la Feleacu și Nicula.  În cripta ierarhilor se află locurile de veci ale episcopilor ortodocși ai Clujului: Episcopul Nicolae Ivan-primul ierarh ortodox român după reînființarea unei eparhii ortodoxe în zona Clujului, Arhiepiscopul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu Anania, accesul fiind gratuit pentru cei ce doresc să viziteze exclusiv această parte a muzeului.