Skip to content
Biserica Reformată Turda Veche

Biserica Reformat-Calvină „Turda Veche” Turda

În centrul orașului Turda, se regăsește actuala Biserică Reformat – Calvină „Turda Veche”. Biserica a fost construită pe locația fostei mănăstiri augustiniene care și-a încheiat activitatea în perioada 1550-1560. Biserica păstrează nava centrală a bisericii augustiniene cu elementele specifice stilului gotic ce se regăsesc pe fațada de vest, pe fațada de nord aflându-se cinci contraforturi.

În perioada Evului Mediu această biserică se afla la extremitatea sudică a orașului medieval. În timpul dominației generalului Basta în Transilvania, biserica suferă distrugeri importante. A fost refăcută în secolul al XVII-lea  cu sprijinul principelui Gheorghe Rákóczi I și a devenit biserică reformat calvină. În timpul războiului curuților suferă alte avarieri, urmând să fie refăcută în secolul următor. 

 Orga din biserică datează din anul 1812. Cel mai frumos element al interiorului este amvonul cioplit în 1824 din marmură gri de sculptorul Antal Csűrös. Turnul monumental cu ceas are înalțimea de  cca. 60 metri și a fost construit în perioada 1904-1906.