📷 Foto: @turdasalinaDin întreaga lume, mina de sare Turda deține cel mai spectaculos spațiu subteran modelat de către oameni. Spațiul a fost realizat prin săparea în sarea depusă după evaporarea mării care a acoperit toată regiunea în urmă cu milioane de ani. Un detaliu interesant despre locație este faptul că această mină ar putea asigura necesarul de sare pentru toată planeta timp de 60 de ani.
Mina de sare Turda, un spațiu de vindecare
Pe lângă frumusețea pe care mina o oferă și atracțiile din interior, acest spațiu este un loc folosit preponderent și pentru tratarea diferitelor probleme respiratorii, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Salina Turda dispune de un microclimat și de factori sanogeni care creează condiții ideale pentru terapiile recuperatorii destinate diverselor afecțiuni interne, precum și pentru prevenție și promovarea sănătății. Pe lângă acestea, există și posibilitatea de a vizita diferite galerii și mine din interior, care poartă în spate o istorie impresionantă.
Despre Galeria Franz Josef
Realizată în perioada 1853 – 1870, Galeria Franz Josef a devenit un spațiu de tranzit care a ușurat transportul de sare la suprafață. La început, sarea era transportată strict cu ajutorul cailor, iar începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, cu ajutorul vagoneților tractați tot de cai.
După încheierea activităților de exploatare, Salina Turda a fost folosită ca adăpost antiaerian pentru locuitorii orașului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, între 1948 și 1992, o parte din Galeria Franz Iosif a servit ca depozit pentru brânzeturi.
Despre Mina Ghizela
Sarea înseamnă sănătate și vindecare. Mina de sare Turda este un refugiu pentru cei care caută un spațiu de tratament primitor. Mina Ghizela a fost special amenajată în acest scop. În 1992, Salina a fost deschisă pentru vizitatori, iar camerele tehnice create anterior au fost unite, formând camera numită „Staționar”, destinată tratamentelor balneare. Procesul de extracție a sării continuă în Mina Ghizela, unde pentru transportul sării între mina Ghizela și galeria de transport Franz Joseph au fost săpate două camere tehnice: una pentru crivac și alta amplasată la rampa superioară a puțului de extracție.
Despre Sala de Apel
Această cameră era locul ideal pentru a ține evidența persoanelor care intrau și ieșeau din Mina Rudolf. În Sala de Apel, Scara Bogaților se află în toată splendoarea sa. Se spune că ultimul mare principe al Transilvaniei și împărat al Austriei din secolul al XIX-lea, pe vremea Împăratului Francisc Iosif, a coborât pe această scară.
Scara Bogaților, situată în mijlocul Sălii de Apel, oferea acces către minele Terezia și Rudolf înainte de finalizarea lucrărilor la galeria de transport. Dâre paralele, tăiate cu migală pe pereți de ciocanele tăietorilor de sare, mărturisesc despre munca istovitoare a celor care au lucrat aici de-a lungul secolelor.
Despre Mina Terezia
Cea mai veche lucrare minieră din mina de sare Turda este Mina Terezia, sarea fiind exploatată în perioada 1690-1880. În cadrul acestui spațiu poate să fie regăsită și una dintre cele mai apreciate atracții din mină: lacul subteran cu o adâncime de 6 m. În această zonă, aerul este cel mai curat, fiind lipsit aproape în totalitate de microorganisme.
Mai există și alte mine și săli precum Rudolf, care adăpostește cele mai multe activități, sala de extracție și Sala Crivacului. Crivacul din mina de sare Turda este singurul utilaj de acest fel din Europa, fiind conservat în locul unde a fost utilizat.
Mina de sare Turda, un loc de relaxare
Salina Turda este un spectacol al naturii descoperit și modelat de către mineri. Locația a fost amenajată modern în ultimii ani, fiind un izvor inepuizabil de sănătate, cu o serie de activități realizate pentru a crește atractivitatea și a ajuta oamenii să-și petreacă timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Pe lângă traseul Muzeului de sare, mina de sare Turda oferă vizitatorilor un mini-parc de distracții în Mina Rudolf și Mina Terezia. Oaspeții se pot bucura și de o călătorie pe roata panoramică, minigolf, bowling, teren de sport, billiard, tenis de masă și o plimbare cu barca pe lacul din mina Terezia. Tot în acest spațiu a fost amenajat și un părculeț special pentru cei mici.
Salina include și un amfiteatru generos cu o capacitate de 180 de locuri, care găzduiește periodic spectacole.
Mina de sare Turda reprezintă nu doar un monument al ingineriei umane, ci și un loc deosebit de valoros pentru sănătate și relaxare. Cu un subteran impresionant sculptat în sare de-a lungul milioanelor de ani, această mină oferă nu doar o resursă naturală vastă, ci și un microclimat benefic pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. Astfel, Mina de sare Turda se dovedește a fi un loc fascinant, unde istoria, sănătatea și distracția se îmbină armonios, oferind o experiență memorabilă tuturor vizitatorilor.
Dacă dorești să afli ce obiective turistice mai poți vizita, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!