Skip to content

În vizită prin satul Mărișel, cel mai întins platou montan locuit din Apuseni

În vizită prin satul Mărișel, cel mai întins platou montan locuit din Apuseni 1

Satul Mărișel, bijuterie a Munților Apuseni

Satul Mărișel reprezintă o adevărată bijuterie turistică din județul Cluj. Situat în Munții Gilăului, componenți ai Munților Apuseni, la o altitudine de 1250 de metri, Mărișel își impresionează vizitatorii cu fiecare ocazie, prin autenticitatea sa. 

O vizită în cel mai întins platou montan locuit din Apuseni poate fi destinația ideală atunci când vrei să te bucuri de câteva zile de relaxare și să uiți de agitația vieții cotidiene. Descoperă, în rândurile care urmează, câteva dintre calitățile specifice zonei care te vor lăsa fără cuvinte.

Mai aproape de tradiții

O vizită prin satul Mărișel este caracterizată de mulți drept o întoarcere la origini. Farmecul întregii zone este redat nu numai de peisajele înconjurătoare parcă desprinse dintr-un tablou pictat de cel mai iscusit pictor, ci mai ales de tradițiile și obiceiurile care sunt păstrate chiar și în zilele noastre. 

Una dintre cele mai vechi și mai frumoase tradiții românești întâlnite în satul Mărișel este reprezentată de „Junii Mărișelului”, inclusă în patrimoniul UNESCO. De asemenea, atelierele de lucru și de meșteșuguri nu sunt străine Mărișelului din prezent. 

Poți descoperi toate aceste obiceiuri stând de vorbă cu localnicii pe care îi vei întâlni, dar și vizitând Muzeul Satului Mărișel. Muzeul a fost construit de către comunitatea ce locuiește aici, expunând numeroase obiecte reprezentative zonei – costume specifice, obiecte de cult, ticlăzău, oale de sarmale și multe alte lucruri păstrate din timpuri străvechi. Așadar, dacă ajungi prin zona Mărișelului, chiar te încurajăm să treci și pe la acest minunat muzeu.

În vizită prin satul Mărișel, cel mai întins platou montan locuit din Apuseni 2

Mai aproape de natură 

Ajungând în satul Mărișel nu ai cum să contești faptul că, aici, natura este, într-adevăr, la ea acasă. Peisajele din jur te vor lăsa fără cuvinte indiferent de anotimp, oferindu-le pasionaților de fotografie cele mai spectaculoase cadre. 

Dacă vrei să te conectezi mai bine cu natura și ai un spirit mai aventurier, poți explora traseele montane din Mărișel. La sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Cluj, situat în municipiul Cluj-Napoca, pe str. Memorandumului nr.21, vei putea intra în posesia unor hărți cu traseele montane omologate din județ. 

În vizită prin satul Mărișel, cel mai întins platou montan locuit din Apuseni 3

Țâcla Gavrii este o atracție extrem de populară din zonă, datorită punctului de belvedere cu adevărat impresionant pe care îl oferă. Barajul de la Beliș, Crucea Iancului, Defileul Răcătăului, dar și una dintre pârtiile de schi din județ sunt de asemenea  obiective turistice din apropiere demne de vizitat.  

Așadar, oricând vrei să te bucuri de aerul revigorant de munte sau să călătorești în timp prin tradiții, vino într-o escapadă de neuitat în satul Mărișel.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte obiective de turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn