A só útja

Salina Turda
A Turda-i [Torda] Sóbánya
A Turda-i [Torda] sóbánya Transilvania [Erdély] egyik legfontosabb turisztikai célpontja, a Transilvania-i [Erdély] só kitermelésének igazi múzeuma, egy modern kikapcsolódási és ugyanakkor, egészségügyi központ is. Egy nagyfokú modernizálási folyamat során a bányát egy panorámás lifttel, minigolf pályával, két minibowling pályával, egy sportpályával és egy előadóteremmel szerelték fel, amely különböző eseményeknek ad otthont. Hasonlóképpen a bányában egy körhinta is működik, amely a Mina Rudolf-ra [Rudolf Bánya] nézve egy panorámás képet nyújt. A Mina Terezia-ban [Terézia Bánya] egy földalatti tó lett kialakítva, ahol a sóhegy mélyében, 112 méter mélyen, csónakázni is lehet. A Mina Ghizela-t [Gizella bánya] kizárólagosan csak fürdős kezelési tevékenységekre szolgál.
Salzbäder Turda
Tordai Sósfürdő
A Lacurile sărate Turda-i[Torda]sósfürdő egy sómasszívon fekszik. Napjainkban több sós tó is létezik, ezek közül a legfontosabbak a Roman tó (strand) és a Durgău [Dörgő] tó, ennek köszönhetően 1840-ben meg lett nyitva a Băile Sărate Turda [Tordai Sósfürdő]. A tavakon kívül, a Roman strand közelében van egy terápia központ, amely egész évben üzemel. Ez kiemeli a sósfürdő kezelések értékességét olyan kezelések által, mint: reumatizmus, post-traumás maradványok, az idegrendszer károsodása, keringőrendszeri bajok, krónikus légzési panaszok, stb.
Băile Cojocna
Kolozsi fürdő
A fürdő Cojocna [Kolozs] községben van, 25 km-re Cluj-Napoca-tól [Kolozsvár]. A vidéken régi sókitermelőhelyek léteztek. Az elhagyatott sóbányák felett több sós tó keletkezett, amelyeknek gyógyhatása lett. Két tó sósfürdővé lett átalakítva, amelyet nyaranta látogatnak az emberek, télen pedig melegített, sós vizű fedett medence üzemel. Szabadidős tevékenységen kívül a fürdők javasoltak a következő betegségek esetében: mozgási rendszer panaszai, krónikus reumatizmus, idegbetegségek, nőgyógyászati betegségek és krónikus dermatitisz.
Stufărișurile de la Sic
Szék
15 km-re Gherla [Szamosújvár] városától található egy különleges középkori település Sic [Szék]. Abban a régióban fejlődött, amelyben a Római Császárság és Középkor idején a sót termelték ki. Ez a falu még a magyar közösségek - amely itt többségben van á hagyományos élet ritmusát tartja meg. A vidék fontos építészeti tárgyai a két templom - a XIII. századi gót stílusú református-kálvinista templom és az 1731-es ortodox fatemplom.
Balnear Park Toroc
A dési Toroc gyógyfürdő
A gyógyfürdő területe 40.000 de m2, és 2010-ben lett átadva. Magába foglal: egy sós tavat, édesvizi kültéri és beltéri medencéket gyermekek és felnöttek részére, hidromasszázs kádak sós melegített sósvízzeln, nedves szauna kromoterápiával, foci-, tenisz-, röplabda-, kosárlabdapályák, homokos és füves napozó.