Skip to content

De savurat în Cluj: preparate tradiționale pe care trebuie să le încerci

De savurat în Cluj preparate tradiționale pe care trebuie să le încerci 1

Descoperă universul gastronomic al județului Cluj

Explorând meleagurile județului, numeroase bucate numai bune de savurat în Cluj îți vor ieși în cale, îmbiându-te la degustare.   

Chiar și o scurtă plimbare prin centrul municipiului Cluj-Napoca este suficientă pentru a descoperi multitudinea de restaurante, care reflectă, prin diversitatea culinară din meniurile lor, multiculturalitatea județului nostru. 

Deoarece gastronomia reprezintă o modalitate delicioasă de a te conecta cu rădăcinile unei regiuni, te încurajăm să nu pleci din județul nostru înainte de a degusta din preparatele tradiționale specifice locului. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva bucate cu gust autentic de savurat în Cluj, pe care nu trebuie să le ratezi. 

Varza à la Cluj 

Începem lista specialităților gastronomice de neratat într-un sejur din Inima Transilvaniei cu faimoasa varză à la Cluj. Cunoscută și sub denumirile de varză în straturi sau sarmale împrăștiate, varza à la Cluj este un fel principal de mâncare, preparat cu varză, carne tocată și orez. Se servește adesea alături de mămăligă și smântână.

De savurat în Cluj preparate tradiționale pe care trebuie să le încerci 2

Datând încă din secolul al XVII-lea, acesta este unul dintre cele mai consacrate preparate ale județului nostru. Datorită acestui aspect, se poate găsi în meniul multor restaurante din Cluj, fie în meniul restaurantelor tradiționale, dar și a celor situate în zona centrală, în apropiere de obiectivele turistice.

Ciorba ardelenească 

Ciorba ardelenească reprezintă una dintre emblemele gastronomiei ardelenești, fiind extrem de îndrăgită de către comunitate. Este un preparat acrișor, ce are la bază carnea de porc. Tarhonul este ingredientul ce îi oferă o savoare deosebită acestui preparat

De savurat în Cluj preparate tradiționale pe care trebuie să le încerci 3

Vei putea găsi această specialitate, sub mai multe denumiri, în majoritatea restaurantelor tradiționale, printre care și Casa Dacilor și Casa Piraților. 

Langoșul 

Langoșul este un preparat tradițional maghiar foarte des întâlnit pe întreg teritoriul județului Cluj, dar nu numai. Este vorba de o plăcintă, preparată din apă sau lapte, făină, drojdie și sare. Langoșii se pot servi simpli sau alături de smântână, cașcaval ras, mujdei, dulceață ș.a.m.d. 

De savurat în Cluj preparate tradiționale pe care trebuie să le încerci 4

Te vei întâlni cu acest preparat de cele mai multe ori întâmplător, la tarabele producătorilor locali din numeroase puncte ale județului. 

Alte preparate tradiționale, oferite de producători locali 

Bunătățile de savurat din Cluj se pot întâlni nu numai în cadrul restaurantelor, ci mai ales prin intermediul producătorilor locali. Așadar, dacă dorești să explorezi cu adevărat autenticitatea gastronomiei clujene, te încurajăm să te îndrepți către micii întreprinzători din zonele rurale ale județului. 

O mare diversitate de zacuscă, dulcețuri, cârnați și alte preparate tradiționale abia așteaptă să fie degustate și să îți ofere o experiență culinară completă și autentică. 

De savurat în Cluj preparate tradiționale pe care trebuie să le încerci 5

Fiecare rețetă transmisă din generație în generație face parte din moștenirea culturală a județului nostru. În următoarea ta vizită în județul Cluj, te încurajăm să contribui și tu la conservarea tradițiilor locale, descoperind savoarea bucătăriei ardelenești.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre turism în Cluj, accesează website-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram

 

Facebook
Twitter
LinkedIn