Skip to content
Ansamblul monumental de la Tăușeni

Ansamblul monumental de la Tăușeni

Adresa: Sat Tăușeni, Comuna Bonțida

Ideea creării acestui concept a pornit în anul 1994, o dată cu lansarea unui concurs de proiecte pentru Artă Contemporană. Ansamblul „De semne spre cer pentru ploaie si curcubeu” de azi, a fost creat pe parcursul anilor, începând de la amenajarea spațiului destinat complexului monumental, până la amplansarea „de semne” componente în forma lor finală.

Situat pe o colină din satul natal al autorului Alexandru Chira, ansamblul monumental intitulat inițial „Instalație pentru rememorare, pentru sugestionat ploaia si curcubeul”, ne încântă privirile cu 18 subansambluri. Pentru a afla însemnătatea fiecărui subansamblu, pentru a intra în mintea autorului și a înțelege ideea creării fiecărei opere, puteți accesa link-ul www.alexandruchira.ro/ansamblul-monumental.

Dacă v-am făcut curioși, nu ezitați să vizitați muzeul în aer liber, unde veți putea admira toate exponatele care fac parte din acest proiect. Acesta este situat în satul Tăușeni, comuna Bonțida, la aproximativ 40 km de municipiul Cluj – Napoca. Intrarea este liberă, iar la urcare, vizitatorii vor fi întâmpinați de un îndemn din partea autorului: „Nu uitaţi, urcând acest deal aduceţi cu voi o cană sau o cană cu apă de izvor, goliţi-o în Fântâna Oglinzii. Apa izvorului se va întâlni cu apa cerului şi împreună – adâncul pământului şi al cerului – vor naşte scara curcubeului, a înălţării de pe urmă”.