Cunoscut ca fiind primul muzeu în aer liber din România, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca a fost înființaț în anul 1929, ca secție a Muzeului Etnografic al Ardealului. Romulus Vuia, etnograf și fondator al parcului, a ales o structură în care anumite case rurale autentice urmau să fie locuite de țărani implicați în meșteșuguri și activități economice tradiționale. La început, parcul se întindea pe o suprafață de 75 de hectare.
Te invităm într-o incursiune culturală și istorică, în timp ce admiri Parcul Etnografic „Romulus Vuia” în straie de toamnă. 🍂
📷 Foto: Facebook: Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”
Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” – de la gospodării tradiționale la evenimente culturale
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, majoritatea construcțiilor din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” au fost distruse. Când cercetătorii s-au întors la Cluj în 1945, doar casa moțului văsar din Vidra, comuna Avram Iancu, și restaurantul muzeului, Gaudeamus, mai erau intacte.
În 1956, Teodor Onișor și Valer Butură au revizuit planul parcului, introducând criterii științifice pentru transferul construcțiilor și împărțirea Transilvaniei în zone etnografice. Ei au propus patru sectoare tematice: un sector pentru gospodării și monumente de arhitectură, un sector pentru instalații și ateliere țărănești, un sector etnobotanic pentru culturi tradiționale și construcții specifice zonei rurale, și un sector etnozoologic, cu construcții pastorale și animale locale.
Această viziune inovatoare, ulterior adoptată de multe muzee etnografice europene, a fost abandonată din cauza circumstanțelor nefavorabile, doar sectorul tehnic și cel al gospodăriilor zonale fiind, în cele din urmă, realizate. Acestea au fost organizate pe o suprafață de 16 hectare, sub forma unui sat tradițional răsfirat.
În prezent, Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” găzduiește nu doar vechile gospodării specifice zonei, ci și o varietate de evenimente culturale, de la expoziții, festivaluri și ateliere, până la spectacole și simpozioane. Parcul a devenit, așadar, mai mult decât un muzeu în aer liber, este un loc de întâlnire pentru comunitatea clujeană.
Ce putem admira în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”?
Între anii 1929 și 1940, următoarele construcții au fost aduse în Parcul Etnografic: Casa din Vidra în 1929, o stână din Poiana Sibiului însoțită de un cioban și 75 de oi în 1930, Troița din Lupșa în 1931, Gospodăria din Telciu, donată de localnicii din comuna Telciu, în 1932, și Șura maghiară din Stana în 1936. Tot în această perioadă a fost inaugurat restaurantul muzeului, Gaudeamus, care servea vizitatorilor preparate tradiționale din Transilvania.
În prezent, parcul este împărțit pe două secțiuni: prima include instalații tehnice și ateliere din secolele XVIII-XX, care reprezintă tehnicile tradiționale de prelucrare a lemnului, dar și a fierului, obținerea aurului, prelucrarea țesăturilor de lână, a lutului, obținerea alimentelor de bază precum cereale, ulei comestibil.
Cea de-a doua secțiune a parcului include gospodării țărănești tradiționale, reprezentative pentru diferite regiuni etnografice din Transilvania. Aceste construcții, datate între secolele XVII și XX, sunt dotate cu toate uneltele și obiectele gospodărești necesare, reflectând stilul de viață rural din acea perioadă.
În Parcul Etnografic „Romulus Vuia” se conservă trei dintre cele mai remarcabile biserici de lemn din Transilvania: Biserica din Cizer, județul Sălaj, ridicată în 1773 de Nicola Ursu (cunoscut ca Horea); Biserica din Chiraleș, județul Bistrița-Năsăud, datând din secolul al XVII-lea; și Biserica din Petrindu, județul Sălaj, construită în anul 1612.
Toate aceste ateliere, gospodării și biserici vechi pot fi admirate, străbătând ulițele parcului într-o frumoasă zi de toamnă, când vrei să te conectezi la o viață simplă, în natură, dar și când îți îndrepți pașii spre scenele vreunui festival cultural sau participând la evenimente deosebite, care sunt găzduite în curțile și spațiile emblematice.
Dacă dorești să afli mai multe informații despre alte muzee din Cluj, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram!