Skip to content

Palatele Babos, Széki, Berde și Elian – Complexul arhitectural din centrul Clujului

cladiri istorice din cluj

Cu o arhitectură deosebită, dar și cu povești care îți stârnesc curiozitatea, câteva clădiri istorice din Cluj fură ochii trecătorilor de pe străzile Regele Ferdinand și Horea de fiecare dată când se află prin zonă. Multe dintre construcțiile din oraș au statut de palat, în majoritatea funcționând în prezent cele mai importante instituții ale statului. 

În acest articol vom descoperi împreună 4 clădiri istorice Cluj de o frumusețe arhitecturală deosebită: Palatele Babos, Széki, Berde și Elian.

📷 Foto: visitcluj.ro

Palatul Babos 

Palatul Babos a fost ridicat în anul 1890, edificiul făcând parte din complexul arhitectural de pe malul Someșului. Clădirea a fost denumită după primul proprietar, Babos Sandor, iar stilul său eclectic cu accente neo-gotice și Art-Nouveau poate să fie comparat cu cel al hotelului New York (clădirea fostului hotel Continental), care a fost proiectat de către Pákey Lajos. 

Palatul Babos nu a fost construit în scop de locuință, ci ca edificiu comercial, în prezent găzduind diferite magazine în incinta sa. Până prin anul 1944, la etaj exista Breasla Artelor Fine din Transilvania, aflată sub patronajul Bisericii Reformate, iar în perioada comunistă, la parterul palatului se afla un magazin de alimentație publică de tip Gostat. În anul 1947, Palatul Babos îl găzduia la etaj pe violonistul Alexandru Țitruș, în cel mai luxos apartament. 

palatul babos
📷 Foto: Biblioteca Digitală BCU Cluj

Palatul Széki

Palatul Széki, construit în secolul XX, reprezintă unul dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale din epoca modernă a orașului Cluj-Napoca. Clădirea combină mai multe stiluri, precum: baroc, gotic, neogotic. 

Palatul a deservit ca și reședință pentru  farmacistul și profesorul universitar clujean Miklos Szeky. La parterul clădirii a funcționat o farmacie care există și în prezent. Construcția a fost data spre folosință în anul 1893. 

Pereții sunt îmbrăcați în cărămidă aparentă, în timp ce portalul, ancadramentele, arcadele oarbe și frizele dintre niveluri și de sub cornișă sunt realizate din piatră cioplită.

cladiri istorice cluj - palatul szeki
📷 Foto: visitcluj.ro

Palatul Berde

Palatul Berde a fost ridicat în anul 1891 pentru omul de afaceri Samuel Benigni, un respectabil măcelar și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Clujului. La 2 ani de la finalizare, proprietarul a vândut clădirea care a ajuns sub posesia familiei Berde. 

Palatul, construit în stil Secession cu accente baroce și neoclasice, are parter, două etaje și o turlă pe colțul orientat spre strada Horea. Clădirea impresionează prin detaliile arhitectonice fine care decorează ferestrele și cornișa, iar micile balcoane rotunde de la ambele etaje, amplasate pe colțul dinspre pod, tipice stilului Secession, adaugă un plus de farmec. De asemenea, fațada principală este marcată de balcoane clasice, care completează armonios ansamblul.

cladiri istorice cluj - palatul berde
📷 Foto: visitcluj.ro

Palatul Elian

Ridicat în anul 1891, Palatul Elian a aparținut unui negustor important de vinuri din Cluj, Viktor Elian. Clădirea reprezintă o îmbinare de elemente caracteristice stilului renascentist și baroc. 

Clădirea are un stil arhitectural similar cu cea a Palatului Berde, fiind realizată în stil Secession, cu influențe pariziene discrete și elemente renascentiste și baroce. La fel ca celelalte trei palate de lângă pod, Palatul Elian are trei niveluri și trei fațade, legate printr-o turlă octogonală cu ferestre, acoperită cu țiglă maro și verde închis.

cladiri istorice cluj - palatul elian
📷 Foto: visitcluj.ro

Sperăm că frumusețea arhitecturală a acestor clădiri te îndeamnă să vizitezi orașul pentru a descoperi ce locuri de poveste avem. 🙂 


Dacă dorești să afli ce alte palate din Cluj mai poți vizita sau ce obiective turistice inedite găsești prin oraș și județ, explorează site-ul nostru sau urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru inspirație!

Facebook
Twitter
LinkedIn