Skip to content
Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” (Cluj-Napoca)

„Romulus Vuia” Országos Néprajzi Park

Cím: Tăietura Turcului utca, FN

Telefon: (004) 0783-005.146

E-mail: [email protected]

Web: www.muzeul-etnografic.ro

Órarend: Szerda–Vasárnap: 10:00 – 18:00 (nyári program)

                Szerda–Vasárnap: 09:00 – 16:00 (téli program)

A „Romulus Vuia” Nemzeti Néprajzi Park egy szabadtéri múzeum, mint a Erdélyi Néprajzi Múzeum egyik részlege, amely 1929. április 12.-én jött létre. Ezt a részleget „Romulus Vuia”-nak nevezték el, ezen park létrehozójának személyisége tiszteletére.

Az első szektor XVII-XX századi műszaki berendezéseket és paraszt műhelyeket foglal magába, amelyek a fa- és a fémfeldolgozást, az aranykitermelést, a gyapjúszövetek, az agyag, a kő feldolgozásának hagyományos technikáit szemléltetik, a gabonaőrlés technikáját és az étolaj kitermelését. A második szektor Erdély különböző néprajzilag megkülönböztethető területeire jellemző hagyományos háztartásokat foglal magába, a XVII-XX században készült épületeket, amelyek az összes szükséges háztartási eszközökkel fel vannak szerelve.

A „Romulus Vuia” Nemzeti Néprajzi Parkban őrzik az Erdélyben fából épült legszebb templomok közül a következő három fatemplomot: a Cizer Templomot, Sălaj megye, amelyet 1773-ban Nicola Ursu (Horea) épített; a Chiraleş Templomot, Bistriţa-Năsăud megye, a XVII. századból és a Petrindu Templomot, Sălaj megye, amely 1612-ből származik.