Turda-Tordai sóbánya

     A Turda-i [Torda] sóbánya Transilvania [Erdély] egyik legfontosabb turisztikai célpontja, a Transilvania-i [Erdély] só kitermelésének igazi múzeuma, egy modern kikapcsolódási és ugyanakkor, egészségügyi központ is. Az erdélyi sókészlet körülbelül 13 millió éves, ugyanezen vonulathoz tartozik az Ocna Dej [Désakna], Sic [Szék], Cojocna [Kolozs], Valea Florilor [Virágosvölgy] és Ocna Mureş [Marosújvár] közelében található sókészlet is.

     Feltételezhetően só kitermelése valószínűleg már a római korban elkezdődött, a legelső írásos só kitermelését bizonyító dokumentum a XI. századból származik, amikor a magyar királyság kancelláriája említést tesz egy só-vám Turda-i [Torda] létesítéséről. 1918-tól kezdődően, a Turda-i [Torda] sóbánya szerepe az Ocna Dej-i [Désakna] és Ocna Mureş-i [Marosújvár] só kitermelési technikáknak és fejlesztéseknek köszönhetően visszaesik. 1932-ben a sóbányát bezárták, a második világháború idején a légi támadásokkor menedékhelynek használták.

      1950 és 1992 között sajtféléket raktároztak a bányában, 1992-től kezdődően megnyitották a turisták számára.

     A Turda-i [Torda] sóbánya egy 5,8 milliós értékű projekt által egy átfogó felújítási folyamaton esett át, amelynek végeredménye egy modern kikapcsolódási és kezelési központ lett. Ezáltal a bányát egy panorámás lifttel, minigolf pályával, két minibowling pályával, egy sportpályával és egy 180 férőhelyes előadóteremmel szerelték fel, amely különböző koncerteknek ad otthont. Hasonlóképpen a bányában egy körhinta is működik, amely a Mina Rudolf-ra [Rudolf Bánya] nézve egy panorámás képet nyújt. A Mina Terezia -ban [Terézia Bánya] egy földalatti tó lett kialakítva, ahol a sóhegy mélyében, 112 méter mélyen, csónakázni is lehet. A Mina Ghizela-t [Gizella bánya] kizárólagosan csak kezelési tevékenységekre szolgál.

          A főbejárat mellett egy strand működik, amely a Durgău-i [Dőrgő] tavak felújításának az eredménye. A víznek magas a nátrium-klorid tartalma mivel egy régebbi só kitermelési helyre létesült

 

Cím: Turda, Str. Aleea Durgăului, no.7; Turda, Salinelor, str. 54B (hozzáférést biztosít a neuromotoros fogyatékossággal élők számára)

Telefon: 0364-260.940; 0364-260.941; 0264-311.690

Fax: 0364-260.968

E-mail: [email protected]

Web: www.salinaturda.eu