Skip to content
Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia” (Cluj-Napoca)

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum

Cím: Memorandumului utca, 21, Cluj-Napoca

Telefon: (004) 0783-005.146

E-mail: [email protected]

Web: www.muzeul-etnografic.ro

Órarend: Kedd – Vasárnap: 10:00-18:00.

Erdélyi Néprajzi Múzeum 1922-ben hozták létre. A központi székhelye a „Redut” épületben van, az ugyanezzel a névvel rendelkező teremben zajlott le a közismert politikai per a „Memorandum-per”. A pavilonos kiállításhoz 1929-ben hozzáadtak egy szabadtéri múzeumot is, amely az első volt Romániában, ezt „Romulus Vuia” Nemzeti Néprajzi Park neveztek el.

A jelenlegi kiállítás, amelyet 2006-ban állítottak ki „Erdélyi hagyományos népi kultúra a XVII.-XX. századból” megnevezéssel, az erdélyi parasztság anyagi és szellemi kultúrájának legfőbb területeit közelíti meg, amelyet reprezentatív kiállított tárgyak által szemléltetnek, kiállított tárgyak, amelyeket a muzeális intézménynek több mint 40.000 meglevő összegyűjtött műterméke közül válogatták ki.

A kiállítás magába foglalja: a tapintható tárlatot (a gyengén látók számára), a hagyományos aratókoszorú vitrinjét, a zsidó közösség néhány kulturális tárgyainak a vitrinjét, az újszülött kort, a gyerekkort (a gyermekágyas asszony látogatásakor használt kosár, talpas bölcső, járóka és állóka, a nemek szerint csoportosított játékok) és az ifjúkort idéző tárgyakat (a legényegyletek kellékei, a legények által készített és a lányoknak adott szimbolikus értékű ajándékok). A születésre, gyerekkorra és az ifjúkorra emlékeztető kiállított tárgyak két kiállítási modulra lettek csoportosítva, amelyek előidézik a szokásokat: az emberi élet fordulóihoz kapcsolódó tárgyak (esküvő, temetés), az év jeles napjaihoz kapcsolódó tárgyak (karácsony, újév, vízkereszt, húsvét) és a tavaszi szokásokhoz kapcsolódó tárgyak (Szent György napja, határkerülés).