Skip to content
Muzeul de Istorie Turda

Torda Történelmi Múzeuma

Cím: B. P. Haşdeu utca, 2, Turda, jud. Cluj

Telefon: (004 )0264-311.826

E-mail: [email protected]

Web: www.muzeulturda.com

Órarend: Kedden–Vasárnap: 10:00 – 17:00

A Torda Történelmi Múzeuma 1943-ban jött létre, a múzeum öröksége hozzávetőleg 30.000, az összes történelmi időszakra jellemző darabot foglal magában. Az első kiállított tárgyak a közép paleolitikumból származnak (barlangi medve koponyák, orrszarvú és mamut fogak), ezt folytatja a neolitikum (csiszolt kőfejszék, szövőszékek) és a bronzkorszak, amely nagyon jól van bemutatva a háztartási eszközökön, szerszámokon, fegyvereken, díszeken keresztül. A római kor kollekció a legjobban a feliratos emlékműveken és szobrokon, valamint az építészeti elemeken keresztül van bemutatva, mint például oszlopfők, oszlopszárak, oszlop alapok.

Egy attrakciót képező tárgy a nagyméretű (3/4m) festmény, amelyet 1898-ban festett meg Körössfőy Krisch Aladár magyar festő. A festmény középpontjában Dávid Ferenc reformátor alakja áll. A festmény az 1568-as évi – a Római Katolikus Egyház megtartott Turda-i Diéta keretén belüli – a Transilvania-i felekezetek szabadságának kihirdetési jelenetét örökíti meg.

Az épület, amely só vámháznak volt szentelve, ideiglenes székhelyül szolgált a Transilvania-i  fejedelmek számára akkor, amikor ők a régióban látogattak, innen ered a Fejedelmi Ház vagy Fejedelmi Palota elnevezése is.