Skip to content

Muzeul de Istorie Turda [Torda Történelmi Múzeuma]

(Kedd-Vasárnap 10:00-17:00. Hétfőn zárva.)

A Muzeul de Istorie Turda [Torda Történelmi Múzeuma] 1943-ban jött létre, a múzeum öröksége hozzávetőleg 30.000, az összes történelmi időszakra jellemző darabot foglal magában. Az első kiállított tárgyak a közép paleolitikumból származnak (barlangi medve koponyák, orrszarvú és mamut fogak), ezt folytatja a neolitikum (csiszolt kőfejszék, szövőszékek) és a bronzkorszak, amely nagyon jól van bemutatva a háztartási eszközökön, szerszámokon, fegyvereken, díszeken keresztül. A római kor kollekció a legjobban a feliratos emlékműveken és szobrokon, valamint az építészeti elemeken keresztül van bemutatva, mint például oszlopfők, oszlopszárak, oszlop alapok.

Egy attrakciót képező tárgy a nagyméretű (3/4m) festmény, amelyet 1898-ban festett meg Körössfőy Krisch Aladár magyar festő. A festmény középpontjában David Francisc [Dávid Ferenc] reformátor alakja áll. A festmény az 1568-as évi – a Biserica Romano-Catolică-ban [Római Katolikus Egyház] megtartott Turda-i [Torda] Diéta keretén belüli – a Transilvania-i [Erdély] felekezetek szabadságának kihirdetési jelenetét örökíti meg.

Az épület, amely só vámháznak volt szentelve, ideiglenes székhelyül szolgált a Transilvania-i [Erdély] fejedelmek számára akkor, amikor ők a régióban látogattak, innen ered a Casa Princiară [Fejedelmi Ház] vagy Palat Voivodal [Fejedelmi Palota] elnevezése is.