Skip to content
Muzeul De Istorie Gherla

Dés Városi Múzeuma

Cím: 1 Mai utca, 3, Dej, jud. Cluj

E-mail: [email protected]

Web: www.facebook.com/muzeulmunicipaldej

Órarend: Hétfő-Péntek: 9:00-16:00

A múzeum épülete 1860-ban lett megépítve Grigore Pongracz műépítész által, az épület tulajdonosa pedig Naláczi Carol báró volt. A központi – Bábolna tér – tér közepén lévén elhelyezve az épület eredetileg vendéglőként és hotelként működött.

A Dés Városi Múzeuma 1925-ben alapították. A kollekciót olyan tárgyak alkotják, amelyek római feliratokat, néprajzi és népművészeti tárgyakat, építészeti részleteket, kerámia vízellátó csöveket, lámpákat, fegyvereket, érméket jelképeznek. Egy egyedi kategóriát néhány mamutkövület maradéka alkotja: defenszák, arccsontok, csontok. Egy érdekes felfedezés, amely a múzeumban található az a Dés mellett levő Szásznyíres megtalált érmekincs, amely 30 ezüstéremből áll.

Egy Dés sóbánya léte (Ocna Dej [Désakna]) hozzájárul a tudományos és technikai kollekció kifejlődéséhez néhány specifikus kitermelési eszközön keresztül, mint: egy régi sómérő mérleg, egy fatalicska a só szállítására, egy csiga a só felszínre való hozására, a bányászok petróleumlámpái, korabeli felszerelések makettjei.