Skip to content
Muzeul De Istorie Gherla

Muzeul Municipal Dej [Dés Városi Múzeuma]

Órarend: Hétfő-Péntek: 9:00-16:00. Szombaton és Vasárnap zárva.

A múzeum épülete 1860-ban lett megépítve Grigore Pongracz műépítész által, az épület tulajdonosa pedig Naláczi Carol báró volt. A központi – Piaţa Bobâlna [Bábolna tér] – tér közepén lévén elhelyezve az épület eredetileg vendéglőként és hotelként működött.

A Muzeul Municipal Dej-t [Dés Városi Múzeuma] 1925-ben alapították. A kollekciót olyan tárgyak alkotják, amelyek római feliratokat, néprajzi és népművészeti tárgyakat, építészeti részleteket, kerámia vízellátó csöveket, lámpákat, fegyvereket, érméket jelképeznek. Egy egyedi kategóriát néhány mamutkövület maradéka alkotja: defenszák, arccsontok, csontok. Egy érdekes felfedezés, amely a múzeumban található az a Dej [Dés] mellett levő Nireş-nél [Szásznyíres] megtalált érmekincs, amely 30 ezüstéremből áll.

Egy Dej-i [Dés] sóbánya léte (Ocna Dej [Désakna]) hozzájárul a tudományos és technikai kollekció kifejlődéséhez néhány specifikus kitermelési eszközön keresztül, mint: egy régi sómérő mérleg, egy fatalicska a só szállítására, egy csiga a só felszínre való hozására, a bányászok petróleumlámpái, korabeli felszerelések makettjei.