Skip to content

Muzeul Apei Floreşti [A Szászfenesi Víz Múzeum]

DN 1-es országút szám nélkül, Floreşti [Szászfenes] község, Floreşti [Szászfenes], Uzina de Apă Cluj [Vízművek, Kolozsvár] (az E 60-as út Cluj-Oradea [Kolozsvár-Nagyvárad] közötti szakaszán, jobb oldalon, Floreşti [Szászfenes] község határán).

A Muzeul Apei-ba[Vízügyi Múzeum] a belépés ingyenes, de előjegyzés szükséges.

A Muzeul Apei, Cluj [Vízügyi Múzeum, Kolozsvár]1992-ben lett felavatva a Regia Autonomă Judeţeană Apă – Canal Cluj [Megyei Vízszolgáltató Vállalat Kolozsvári Csatorna] a mostani (Compania de Apă Someş) [Szamosi Vízszolgáltató Vállalat] által. A múzeum szabadtéri részlege magába foglalja a cső alakú anyagokat, amelyek az ivóvíz útját mutatják be a forrástól a végső fogyasztóig majd a szennyvíz természetbe való visszaérkezését.  A múzeumban különböző dokumentumok, térképek, fényképek és műszaki tervek találhatóak, amelyek tanúsítják Cluj [Kolozsvár]város vízellátásának és vízügyi történetét.

A múzeum a „A Víz Élet” jelszó alatt működik, a múzeum termében pedig egy szökőkút található, amely alátámassza ezt az igazságot. Ez a múzeum Románia első és egyetlen Muzeul al Apei [Vízügyi Múzeum], ugyanakkor a világban található kevés ilyen típusú múzeum egyike.