Skip to content
Statuia lui Matei Corvin

A „Sfântul Mihail” római katolikus templom

A „Sfântul Mihail” római katolikus templom a város egyik központi terét uralja: a Piaţa Unirii-teret, egy fontos építménye Erdély, amely gótikus stílusban épült. A templom tornya, amely neogótikus stílusú és a keresztnek a magassága, együttesen 80 m. A templom építése még az Anjou-i dinasztiabeli magyarokig nyúlik vissza, mivel az építés kezdete az 1316-os év, amikor is Carol Robert volt a király. A város egy olyan fejlődési szakaszba ért, amely által kötelező volt egy efféle építmény elkészítése, a hely pedig a város Nagy Tere lett, egy régebbi templom helyén. 1349-ből származik egy írásos bizonyíték, amelyet az Avignion-i pápai kancellária adott ki, valójában egy úgynevezett engedmény, amelyben ígérik azon személyeknek a bűnbocsánat megkapását, akik adományokat adnak a Sfântul Mihail” Templom részére.

Az 1400 évben IX. Bonifaciu pápa kiad egy dokumentumot, amelyben felszólít miden hívőt Európában arra, hogy támogassa a Sfântul Mihail” templom építését. Ahogyan a támfalon meglévő felirat jelzi – nyugatra a templom déli kapujától – ez a templom az 1442-es évben lesz befejezve

Az egyik legfontosabb dísze a templomnak, a sekrestye ajtótokja 1528-ból származik és késői reneszánsz stílusban épült. Ebben a templomban sok alkalommal tartották meg a Dieta Transilvaniei szesszióit, és itt tették le a hivatalos esküt olyan fejedelmek, mint: Sigismund Bathory, Sigismund Rakoczi, Gabriel Bethlen.