Skip to content

A „Nagyboldogasszony” Ortodox Katedrális

Az 1918-as év az egységes román állam létrehozása által bélyegződik meg a román területek politikai-adminisztratív egyesítése által azon területek egyesítése által, amelyek az Imperiul Austro-Ungar [Osztrák-Magyar Monarchia] és az Imperiul Ţarist [Cári Hatalom] hatásköre alatt voltak a Regatul România a [Román Királyság] területeivel.

1918 után Cluj-on [Kolozsvár] újralétesítik az Ortodox püspökségi széket, Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului megnevezéssel. 1923-1933-as évek között Nicolae Ivan püspök kezdeményezésére és a Román Királyi Ház támogatása által a Teatrul de Stat „Lucian Blaga” Nemzeti Színház előtti területen, a Piaţa Avram Iancu téren, felépítik a püspökségi katedrálist. A katedrálist George Cristinel és Constantin Pomponiu építészek tervei alapján építették, bizánci stílusban, úgynevezett brâncovenesc stílusra jellemző elemekkel. Az 1930-as évek recessziója miatt az eredeti tervet nem sikerült kivitelezni, de a katedrálist 1933. november 5.-én mégis felavatták.

1997 és 2000 között, Bartolomeu Anania érsek kezdeményezésére beindul egy átfogó felújítási munkálat, ezen felújítás által sikerült az eredeti tervben szereplő elemeket is hozzáadni, elemeket, amelyeket a 30-as években nem sikerült kivitelezni. Így hozzá lett adva a főtornyot körülvevő négy kistorony is, a nagy torony oszlopainak alapjait és oszlopfőjét, a kőbe faragott nyolc érmét és az oldalsó homlokzatokat is sikerült kifaragni.

Jelenleg, a katedrális alagsorában egy múzeum lett megnyitva, amely a [Cluj] Kolozs környéki ortodox egyház történetét mutatja be, az itt található ikonok a XIV. századból származnak és itt található a főpapok kriptája is.

Websitewww.mitropolia-clujului.ro/catedrala-mitropolitana