Skip to content
Reformed Church

A Kálvinista Püspöki Katedrális

1486-ban, a strada Lupilor utcán, napjainkban M. Kogălniceanu, a szabók bástyája mellett a városatyák egy telket ajánl a ferences-minorita rendnek Matei Corvin kérésére. Ő pénzügyileg segíti egy kolostor felépítését és odaküld egy elismert műépítész szerzetest, aki a gótikus stílus specialistája, hogy felügyelje a munkálatokat. A templom, amelynek védőszentje Fecioara Maria és a mellette levő épületek 1516-ban lettek megépítve. A reform átfogja Kolozsvár, a katolikus szerzeteseket és papokat elűzik a városból, 1580-ig az intézmény üres marad, majd a jezsuita rend átveszi. 

Az 1603-as évvel kezdve, a katolikus épületek többsége, főleg a jezsuitáké, le lesz rombolva az unitáriánusok által. 1638-ban, Gheorghe Rakoczi elhatározza, hogy újraépíti a templomot az eredeti tervrajz szerint, ennek érdekében a Marea Baltică régióból szakembereket hozat, akik a csúcsíves boltozatok mesterei. A templom egy gótikus, terem típusú, amelynek csillag alakú gótikus csúcsíves boltozatrendszere van.

A katedrális egyik legfontosabb művészeti darabja a szószék, amely a XVII: századból való. Transilvania utolsó két fejedelme Mihail Apafi I és Mihail Apafi II  feleségeikkel együtt ebben a templomnak a belsejébe vannak eltemetve.