Skip to content

Punctul de Memorie Colectivă Vad

Adresa: Str. Mănăstirii, nr. 28, comuna Vad     

Program: Luni–Joi: 8:00 – 15:00, Vineri: 8:00 – 13:00, Sâmbăta și Duminica: la cerere

Telefon: (004) 0766-650.312

E-mail: primă[email protected], [email protected]

Web: https://matterport.com/discover/space/JxHKc8Yi7kd

Punctul de Memorie Colectivă este un centru cultural care include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locului, precum și spații educaționale în care se vor derula activități culturale și educaționale. Conceptul expozițional are la bază utilizarea unor elemente de scenografie care împreună cu obiectele expuse și dispozitivele multimedia creează o atmosferă contemplativă, furnizând, totodată, vizitatorilor, o experiență imersivă în realitatea culturală și cotidiană a comunei Vad.

Prin implementarea acestui concept se urmărește imortalizarea unor obiceiuri și ocupații dispărute sau pe cale să dispară, cum ar fi șezătoarea, împreunatul oilor, cununa grâului, cositul tradițional precum și alte tradiții sociale și religioase.

Expoziția ocupă cele trei încăperi ale clădirii, fiecare încăpere ilustrând o temă principală și mai multe subteme care conturează realitatea culturală și socială a comunei clujene.

Prima încăpere – S1 – are tema „Ritmuri” Numele temei evidențiază prezența ritmului în toate aspectele vieții rurale, regăsind ritmicitate în mișcările de coasă, sunetele tălăngilor animalelor, bătaia maiului, frământarea aluatului, mulsul animalelor, bătaia fierului, cioplirea lemnului, țesutul la război, muzica folclorică și chiar însemnul crucii. În citatele care sunt redate pe pereții expoziției sunt accentuate regionalismele, tocmai pentru a introduce mai bine vizitatorii în atmosfera locului.

Încăperea centrală – S2 – are ca temă „Regimul firescului” și găzduiește lucrări de tip instalație artistică a artistului Alex Mirutziu. Lucrările sunt expuse în cutii de tip casete luminoase ancorate în tavanul sălii. Alături de obiecte, tot prin casete luminoase sunt redate texte aparținând artistului și imagini relevante.

Încăperea S3 cu tema „Între două lumi”  surprinde aspecte legate de copilărie, atât din prezent, cât și din trecut. Tema este susținută prin intermediul a șapte obiecte donate de un număr de șapte copii, obiecte reprezentative pentru preocupările actuale ale copiilor. Informațiile istorice legate de copii și copilărie constau în mărturii colectate de la săteni și redate prin citate și fotografii.

Pe pridvorul clădirii există dispozitive senzoriale olfactive care contribuie la schițarea portretului olfactiv al comunei. În prezent, în dispozitivele olfactive există: tămâie, cimbru, lucernă, cârnat afumat, ceapă călită.