Skip to content

A Bologa-i vár

A Vlădeasa hegyalján elhelyezkedő Cetatea Bologa [Sebesvári Vár], a középkori Transilvania egyik legfontosabb erődítménye volt. A legelső hiteles Cetatea Bologa-ról szóló dokumentum 1304-ből való, amely Seuswar megnevezéssel említi meg, ez a megnevezés a későbbi megjegyzésekben is megtartott.

A Bologa-i várat egészen a XVIII. századig megszakítás nélkül folyamatosan használták, számos változtatáson és bővítésen esett át. Ez legfőképpen a kör alakú öregtorony által figyelhető meg, amely az Transilvania-ban megőrzött ilyen típusú tornyok egyike.

1399-ben Luxemburgi Zsigmond király a törökök elleni harcokban való részvételéért oda adományozta a várat Mircea cel Bătrân román vajdának. A vár fontossága a XVII. században – a törökök Oradea-nak a meghódítása után – megemelkedett, mivel a Bologa-i vár helyőrsége megakadályozta a török hadsereg bevonulását a Crişul Repede hegyszoroson keresztül. A XVIII. század elején, a II. Rákoczi Ferenc fejedelem által vezetett szabadságharc ideje alatt a magyarországi Habsburg uradalom ellen, a szabadságharcot támogató labancok a várat felrobbantották azért, hogy ez ne kerüljön a kurucuk keze alá. A XX. század közepén a torony elveszítette a tetejét, amely az utolsó fából készült elem volt.

A várat meg lehet látogatni, mivel nincs bekerítve.

Website: www.facebook.com/CetateaBologa