A Torda Sóbánya

A Torda Sóbánya

         A Torda Sóbánya Erdély egyik legfontosabb turisztikai célpontja, a Erdély só kitermelésének igazi múzeuma, egy modern kikapcsolódási és ugyanakkor, egészségügyi központ is. Az erdélyi sókészlet körülbelül 13 millió éves, ugyanezen vonulathoz tartozik az Désakna, Szék, Kolozs, Virágosvölgy és Marosújvár közelében található sókészlet is.

       Feltételezhetően só kitermelése valószínűleg már a római korban elkezdődött, a legelső írásos só kitermelését bizonyító dokumentum a XI. századból származik, amikor a magyar királyság kancelláriája említést tesz egy só-vám Torda létesítéséről. 1918-tól kezdődően, a Torda sóbánya szerepe az Désakna és Marosújvár só kitermelési technikáknak és fejlesztéseknek köszönhetően visszaesik. 1932-ben a sóbányát bezárták, a második világháború idején a légi támadásokkor menedékhelynek használták.

             1950 és 1992 között sajtféléket raktároztak a bányában, 1992-től kezdődően megnyitották a turisták számára.

         A Torda sóbánya egy 5,8 milliós értékű projekt által egy átfogó felújítási folyamaton esett át, amelynek végeredménye egy modern kikapcsolódási és kezelési központ lett. Ezáltal a bányát egy panorámás lifttel, minigolf pályával, két minibowling pályával, egy sportpályával és egy 180 férőhelyes előadóteremmel szerelték fel, amely különböző koncerteknek ad otthont. Hasonlóképpen a bányában egy körhinta is működik, amely a Mina Rudolf-ra nézve egy panorámás képet nyújt. A Mina Terezia -ban egy földalatti tó lett kialakítva, ahol a sóhegy mélyében, 112 méter mélyen, csónakázni is lehet. A Mina Ghizela-t kizárólagosan csak kezelési tevékenységekre szolgál.

         A főbejárat mellett egy strand működik, amely a Dőrgő tavak felújításának az eredménye. A víznek magas a nátrium-klorid tartalma mivel egy régebbi só kitermelési helyre létesült.

Cím: Turda, Durgăului utca, 7;  

          Turda, Salinelor utca, 54B (allows access for people with neuromotor disabilities)

Telefon: (004) 0364-260.940; (004) 0364-260.941; (004) 0264-311.690

E-mail: [email protected]

Web: www.salinaturda.eu