Skip to content

Muzeul Zoologic [A Zoológiai Múzeum]

Órarend: Kedd-Péntek: 10:00-16:00, Szombat-Vasárnap: 10:00-14:00. Hétfőn zárva.

Jelenleg az 1859-ben alapított Muzeul Zoologic-ban, Universitatea „Babeş-Bolyai”  [„Babeş-Bolyai” Tudományegyetem Zoológiai Múzeuma] 300.000-nél több darab található. A Muzeul Zoologic [A Zoológiai Múzeum] a Facultatea de Biologie şi Geologie [Biológia és Geológia Egyetem] földszintjén található, ennek az épületnek az alaprajza -amely szerint elkészítették – azonos a Napoli-ban [Nápoly] található Institut de Zoologie [Zoológia Intézet] alaprajzával. 

Az alapkiállítás keretén belül ki vannak állítva olyan állatok is, amelyek ritkaságok, vagy már kihaltak, mint például: a szakállas saskeselyű Gypaetus barbatus és a fakókeselyű Haliaeetus leucocephalus, mindkettő már eltűnt hazánk állatvilágából, a kacsacsőrű emlős és az echidna, Australia [Ausztrália].

A múzeumban levő kiállítások három kategóriába vannak csoportosítva: a valós kiállítás, amely számos gerincest és gerinctelent foglal magába, amelyek oly módon vannak elhelyezve, hogy egy természetes környezetetteremtsenek meg; a tudományos kollekciók, amelyek 300.000-nál több állati példányt foglalnak magukba (legtöbbje bogár) és a múzeum tartaléka, amelynek biológiai anyagja időszakos kiállításokon vannak bemutatva.