Skip to content
Cerb carpatin-Cervus elaphus

A Zoológiai Múzeum

Cím: Clinicilor utca, 5–7

Telefon: (004) 0264–598 .700

E-mail: [email protected]

Web: www.muzee.ubbcluj.ro

Órarend: Kedd–Péntek: 10:00–16:00

                 Szombat–Vasárnap: 10:00–14:00

Jelenleg az 1859-ben alapított Muzeul Zoologic-ban, „Babeş-Bolyai” Tudományegyetem Zoológiai Múzeuma 300.000-nél több darab található. A Zoológiai Múzeum a Biológia és Geológia Egyetem földszintjén található, ennek az épületnek az alaprajza -amely szerint elkészítették – azonos a Napoli-ban  található Zoológia Intézet alaprajzával. 

Az alapkiállítás keretén belül ki vannak állítva olyan állatok is, amelyek ritkaságok, vagy már kihaltak, mint például: a szakállas saskeselyű Gypaetus barbatus és a fakókeselyű Haliaeetus leucocephalus, mindkettő már eltűnt hazánk állatvilágából, a kacsacsőrű emlős és az echidna, Ausztrália.

A múzeumban levő kiállítások három kategóriába vannak csoportosítva: a valós kiállítás, amely számos gerincest és gerinctelent foglal magába, amelyek oly módon vannak elhelyezve, hogy egy természetes környezetetteremtsenek meg; a tudományos kollekciók, amelyek 300.000-nál több állati példányt foglalnak magukba (legtöbbje bogár) és a múzeum tartaléka, amelynek biológiai anyagja időszakos kiállításokon vannak bemutatva.